03 september 2016, 10:59 Health views 6559
Câți moldoveni merg regulat la dentist
03 september 2016, 10:59 Health views 6559

Câți moldoveni merg regulat la dentist

Moldovenii continuă să-şi neglijeze dantura. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, anul trecut, numărul vizitelor la stomatolog a fost de aproape un milion 100.000 sau cu cinci procente în scădere în comparaţie cu anul 2014. Specialiştii susţin că cei mai mulţi moldoveni merg la dentist doar în situaţii de urgenţă.

În 2015, numărul vizitelor la stomatologii din ţară a scăzut cu 50.000. Potrivit statisticilor, cea mai gravă situaţie este în sudul şi centrul Moldovei. În raionul Hânceşti doar trei la sută dintre oameni merg la stomatolog.

Iar în Leova doar cinci procente dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de sănătatea danturii lor. Aceeaşi situaţie se atestă şi în raionul Vulcăneşti din Găgăuzia.

Pe de altă parte, fiecare al cincilea locuitor din raionul Edineţ merge la stomatolog pentru un control de rutină, iar în Capitală şi în raionul Cimişlia, puţin peste 18 procente dintre oameni vizitează cabinetele dentiştilor.

Stomatologii spun că moldovenii păşesc pragul clinicilor doar în situaţii de urgenţă când au deja dureri insuportabile. Acest lucru se întâmplă din cauza sărăciei, dar şi din cauza faptului că sănătatea danturii nu este o prioritate.

Datele statistice arată că doar 13 la sută dintre moldovenii care ajung la dentist vin pentru un control profilactic.

Source: www.publika.md

Keywords:

dentist , stomatolog , statistica

Comments

 (1)
  • #1 PDN Reply Quote selected
    Цены сумашедшие, 50% частных стоматологов если не больше катаются на таких шедевров авто техники как будто Короли а не медики.....
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.