03 aprilie 2016, 14:15 Sănătate views 7810
Moldovenii dorm foarte puţin!
03 aprilie 2016, 14:15 Sănătate views 7810

Moldovenii dorm foarte puţin!

Moldovenii dorm mai puțin decât numărul orelor de somn necesar pentru sănătatea organismului. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu efectuat de Magenta Consulting.

Potrivit specialiştilor, este obligatoriu să dormim măcar 6 - 8 ore pe noapte. Cei mai mulţi moldoveni dorm însă între 4 şi 5 ore, în zilele lucrătoare, și cu o oră mai mult în cele de odihnă.

Orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de sex şi vârstă. Medicii ne recomandă să cuprindem intervalul orelor 22:00 - 02:00.

Potrivit studiului Magenta Consulting, bătrânii sunt cei care se plâng de insomnie, iar tinerii - de oboseală şi de faptul că abia se trezesc dimineaţa. Şi asta din cauza că fie stau până târziu la calculator, fie petrec cu prietenii.

Mulţi moldoveni sunt nevoiţi să se trezească devreme din cauza că trebuie să muncească pe câmp.

Printre cei care dorm prea puţin noapte de noapte sunt şi taximetriştii. Unii dintre ei spun că după 24 de ore de muncă, dorm, a doua zi, maximum șase ore.

Medicii avertizează că privarea de somn este cauza mai multor boli şi îţi dă peste cap ceasul biologic.

"Sunt patologiile cardio-vasculare, riscă să aibă infarct de miocard sau diferite aretmii, patologiile endocrinologice, de exemplu ar fi diabetul zaharat care a demonstrat că are legătură cu privarea de somn. Oamenii respectivi au o serie de probleme, în primul rând tulbură de analiză sau judecată. Devenim mai nervoși, mai anxioși. Chiar și pielea, la oamenii care dorm mai puțin, arată mai bătrână, decât la oamenii care dorm suficient", a spus medicul neurolog, Adrian Lupuşor.

Potrivit poliţiştilor, 20 la sută din numărul total de accidente rutiere au loc deoarece șoferii adorm la volan.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

somn , sanatate , statistica , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.