19 martie 2017, 11:00 Sănătate views 7865
Populația este atenționată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber
19 martie 2017, 11:00 Sănătate views 7865

Populația este atenționată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber

Populația este atenționată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber, în special când merge în parcuri și păduri, pentru că odată cu încălzirea vremii căpușele au ieșit din hibernare, transmite IPN.

Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică Chișinău, căpușele parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuiesc în ierburile înalte, în păduri, tufari, pe suprafața solului, pe grămezi de gunoi etc. Căpușele transmit maladii infecțioase de la animale la om și în cazul teritoriului nostru – căpușele sunt unice în răspândirea boreliozei.

În majoritatea cazurilor, borelioza se manifestă prin semne clinice asemănătoare cu gripa sau alte infecții respiratorii acute. De regulă, persoana infectată cu borrelia nu acordă atenția cuvenită acestor semne și peste un timp boala progresează cu afectarea sistemului cardiovascular, a articulațiilor etc. Simptomul principal al boreliozei, care apare în primele zile la 80% din persoanele înțepate de căpușă infectată, este eritemul circular migrator – o pată în formă inelară, de culoare roz-palidă în jurul înțepăturii.

Specialiștii recomandă persoanelor care merg în parcuri și păduri să poarte îmbrăcăminte care să acopere practic tot corpul. Hainele trebuie să fie prelucrate cu spray de protecție împotriva căpușelor. După plimbările la aer liber, este indicată verificarea hainelor, a lenjeriei, a părților corpului, îndeosebi în regiunile cu piele fină – axilă, regiunea abdominală, genunchi, gât și cap. Mai trebuie pieptănat minuțios părul cu un pieptene des, trebuie făcut un duș și spălate hainele.

Dacă persoana a fost mușcată de căpușă, nu este indicat să încerce să înlăture de sine stătător insecta din piele. Este indicată adresarea după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.

Potrivit datelor CSP Chișinău, în anul 2016 în municipiu au fost înregistrate 73 de cazuri de borelioză, comparativ cu 97 în 2015.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

căpușe , parc , avertizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1758 locuitori

Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.