19 mai 2017, 16:03 Sănătate views 3596
Nivelul conținutului de pesticide în legume depășește limita admisă
19 mai 2017, 16:03 Sănătate views 3596

Nivelul conținutului de pesticide în legume depășește limita admisă

Legumele care sînt vîndute pe piețele din țară sînt periculoase pentru sănătate. Nivelul conținutului de pesticide, în unele dintre ele depășește de mai multe ori limita admisă. Acest lucru îl dovedesc rezultatele testelor de laborator.

În laborator pentru analize au fost trimise legume cumpărat de la piață, dar, de asemenea, din locuri de vînzare neautorizate. În ambele cazuri, vînzătorii ne-au asigurat că acestea nu conțin nitrați sau pesticide.

"Ele nu că nu depăşesc, dar nici nu ajung norma care trebuie. Noi nici nu începem lucrul pînă nu facem testarea la laborator."

"Iată talonaşul, acesora le-a fost făcut testul de laborator".

Au fost verificate varza, ridichile, castraveții, dovleceii și cartofii.

În rezultatele testelor s-a dovedit că aproape toate legumele, nivelul de pesticide depășește de mai multe ori limita admisă. Potrivite pentru utilizare s-au dovedit a fi doar varza și ridichile. Rare sunt cazurile cînd clienții se adresează în acest sens experților, toți folosesc propriile metodele de testare a produselor.

"Rog să mi se taie legumele și mă uit, dacă au fibre albe, eu nu cumpăr. Pun mîna şi dacă sunt moi tare nu iau, trebuie să fie doar un pic moi, atunci totul e normal"

"Cînd sunt proaspete mă uit la codițe, dacă sunt veștede nu cumpăr".

Specialiştii însă îi îndeamnă pe cumpărător să se adreseze la laboratoare.

"Cel mai bine e să te adresezi la laboratoarele acreditate, căci doar rezultatele primite după probele de laborator sînt de încredere", a spus directoarea laboratorului CMAC Galina Cicico.

Specialiştii îndeamnă oamenii să spele bine legumele, iar înainte de a le consuma, să le ţină în apă rece cu puţin oţet, timp de cîteva minute.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Pesticide , legume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.