19 may 2017, 16:03 Health views 3627
Nivelul conținutului de pesticide în legume depășește limita admisă
19 may 2017, 16:03 Health views 3627

Nivelul conținutului de pesticide în legume depășește limita admisă

Legumele care sînt vîndute pe piețele din țară sînt periculoase pentru sănătate. Nivelul conținutului de pesticide, în unele dintre ele depășește de mai multe ori limita admisă. Acest lucru îl dovedesc rezultatele testelor de laborator.

În laborator pentru analize au fost trimise legume cumpărat de la piață, dar, de asemenea, din locuri de vînzare neautorizate. În ambele cazuri, vînzătorii ne-au asigurat că acestea nu conțin nitrați sau pesticide.

"Ele nu că nu depăşesc, dar nici nu ajung norma care trebuie. Noi nici nu începem lucrul pînă nu facem testarea la laborator."

"Iată talonaşul, acesora le-a fost făcut testul de laborator".

Au fost verificate varza, ridichile, castraveții, dovleceii și cartofii.

În rezultatele testelor s-a dovedit că aproape toate legumele, nivelul de pesticide depășește de mai multe ori limita admisă. Potrivite pentru utilizare s-au dovedit a fi doar varza și ridichile. Rare sunt cazurile cînd clienții se adresează în acest sens experților, toți folosesc propriile metodele de testare a produselor.

"Rog să mi se taie legumele și mă uit, dacă au fibre albe, eu nu cumpăr. Pun mîna şi dacă sunt moi tare nu iau, trebuie să fie doar un pic moi, atunci totul e normal"

"Cînd sunt proaspete mă uit la codițe, dacă sunt veștede nu cumpăr".

Specialiştii însă îi îndeamnă pe cumpărător să se adreseze la laboratoare.

"Cel mai bine e să te adresezi la laboratoarele acreditate, căci doar rezultatele primite după probele de laborator sînt de încredere", a spus directoarea laboratorului CMAC Galina Cicico.

Specialiştii îndeamnă oamenii să spele bine legumele, iar înainte de a le consuma, să le ţină în apă rece cu puţin oţet, timp de cîteva minute.

Source: publika.md

Keywords:

Pesticide , legume

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.