28 iunie 2017, 16:35 Sănătate views 4956
1700 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare anticaniculă
28 iunie 2017, 16:35 Sănătate views 4956

1700 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare anticaniculă

Circa 1700 de persoane s-au adresat pe parcursul zilei de ieri la punctele de reabilitare anticaniculă instalate în mai multe localități ale țării.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), Diana Ţurcanu, a precizat că, în municipiul Chișinău, aproximativ 750 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare. „Cele mai multe persoane care se adresează la corturile instalate de către salvatori sînt persoanele vîrstnice, mămicile cu copii și vînzătorii, care activează în soare pe parcursul zilei. Oamenii vin să se odihnească, să bea apă rece, iar persoanelor care se simt rău li se acordă îngrijiri medicale", a spus Țurcanu.

Potrivit sursei citate, puncte de reabilitare anticaniculară au fost instalate în toate sectoarele capitalei, precum și în localitățile Cahul, Bălţi, Căușeni, Orhei, Ungheni și în UTA Gagauz-Yeri. „Corturile anticaniculă activează între orele 11.00-18.00. Totodată, dacă temperaturile caniculare se vor menține, astfel de puncte vor fi instalate și în alte localități ale țării", a menționat Țurcanu.

La fel, reprezentantul SPCSE a amintit despre pericolul excepţional de incendii şi a atenţionat populaţia să respecte regulile de securitate antiincendiară, iar adulţii să aibă grijă de minorii care merg la scăldat.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis anterior Cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Avertizarea este valabilă în perioada 25 iunie-1 iulie. În această perioadă, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult.

În context, medicii recomandă limitarea duratei plimbărilor şi a băilor solare între orele 10.00–18.00 și a efortului fizic intens, purtarea hainelor din fibre naturale de culori deschise, cu mînecă lungă şi acoperirea capului cu chipiuri și pălării. La fel, este recomandat consumul în medie a 2–3 litri de apă plată nu prea rece, a ceaiurilor călduţe, a fructelor şi a legumelor proaspete și evitarea băuturilor alcoolice, inclusiv a berii şi a celor ce conţin cofeină.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

reabilitare , canicula , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.