28 june 2017, 16:35 Health views 4961
1700 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare anticaniculă
28 june 2017, 16:35 Health views 4961

1700 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare anticaniculă

Circa 1700 de persoane s-au adresat pe parcursul zilei de ieri la punctele de reabilitare anticaniculă instalate în mai multe localități ale țării.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), Diana Ţurcanu, a precizat că, în municipiul Chișinău, aproximativ 750 de persoane s-au adresat la punctele de reabilitare. „Cele mai multe persoane care se adresează la corturile instalate de către salvatori sînt persoanele vîrstnice, mămicile cu copii și vînzătorii, care activează în soare pe parcursul zilei. Oamenii vin să se odihnească, să bea apă rece, iar persoanelor care se simt rău li se acordă îngrijiri medicale", a spus Țurcanu.

Potrivit sursei citate, puncte de reabilitare anticaniculară au fost instalate în toate sectoarele capitalei, precum și în localitățile Cahul, Bălţi, Căușeni, Orhei, Ungheni și în UTA Gagauz-Yeri. „Corturile anticaniculă activează între orele 11.00-18.00. Totodată, dacă temperaturile caniculare se vor menține, astfel de puncte vor fi instalate și în alte localități ale țării", a menționat Țurcanu.

La fel, reprezentantul SPCSE a amintit despre pericolul excepţional de incendii şi a atenţionat populaţia să respecte regulile de securitate antiincendiară, iar adulţii să aibă grijă de minorii care merg la scăldat.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis anterior Cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Avertizarea este valabilă în perioada 25 iunie-1 iulie. În această perioadă, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult.

În context, medicii recomandă limitarea duratei plimbărilor şi a băilor solare între orele 10.00–18.00 și a efortului fizic intens, purtarea hainelor din fibre naturale de culori deschise, cu mînecă lungă şi acoperirea capului cu chipiuri și pălării. La fel, este recomandat consumul în medie a 2–3 litri de apă plată nu prea rece, a ceaiurilor călduţe, a fructelor şi a legumelor proaspete și evitarea băuturilor alcoolice, inclusiv a berii şi a celor ce conţin cofeină.

Source: moldpres.md

Keywords:

reabilitare , canicula , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.