07 aprilie 2018, 16:45 Sănătate views 33395
07 aprilie 2018, 16:45 Sănătate views 33395

Peștele – combustibil pentru creier

Pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai preocupați de alimentație și încep să numere caloriile din farfurie, peștele a devenit o alternativă ușoară și mai ales sănătoasă a consumului de carne roșie, informează foxnews.com.

Carnea de pește este recomandată mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, dar ajută și la menținerea unui nivel constant al glicemiei. Nutriționiștii propun un consum regulat de pește pe săptămînă, indiferent de vîrstă, pentru a combate o gamă largă de afecțiuni, de la cele întîlnite în cazul copiilor, pînă la astm sau chiar cancer de prostată.

Principalul avantaj al cărnii de pește îl reprezintă grăsimile din seria acizilor grași esențiali omega 3. Aceștia se găsesc în carnea de pește oceanic de apă rece - macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din pește previn îmbătrînirea precoce și protejează sistemul nervos. S-a demonstrat chiar că în cazul copiilor, peștele stimulează dezvoltarea capacităților intelectuale. Iar bătrînii care mănîncă pește de trei-patru ori pe săptămînă sînt mai puțin predispuți riscului de a suferi de Alzheimer.

Potrivit studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcționare depinde într-o oarecare măsură de aportul de fosfor și, implicit, de consumul de pește. În cazul copiilor ai caror mame au consumat pețte pe perioada sarcinii și a alăptării și care, apoi, au primit, în alimentația lor pește, s-a observat o dezvoltare neuropsihică mai rapid, dar și un nivel al inteligenței mai ridicat. Carnea de pește este însă recomandată și în cadrul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparație cu alte tipuri de carne.

Heringul ne oferă 167 calorii / 100 g, macroul - 183, iar tonul are 160. Peștele de apă dulce are carnea mai slabă decît cel oceanic și, în consecință, un aport caloric mai mic, astfel că 100 g păstrăv conțin 85 de calorii și aceeași cantitate de crap - 83 de calorii. Conținutul în minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales în fier, fosfor, zinc, cupru calciu, dar și de oligoelemente ca fluor, seleniu, cobalt și mangan. Peștele conține, de asemenea, toată gama vitaminelor B. Desigur, precum orice alt aliment, peștele își poate pierde din valoarea nutritivă dacă este procesat excesiv sau prăjit.

Cuvinte cheie:

sanatate , creier , alimentatie , pesti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1119 locuitori

Mîndreştii Noi este un sat din cadrul comunei Bilicenii Noi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Sîngerei și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1119 oameni. Satul Mîndreștii Noi a fost înființat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.