08 iunie 2018, 10:30 Sănătate views 11509
Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecțiilor
08 iunie 2018, 10:30 Sănătate views 11509

Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecțiilor

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga" din Chișinău este interesat de o nouă metodă de vindecare a bolnavilor cu patologii cauzate de tulpini microbiene multidrog rezistente. Este vorba despre fagoterapie – terapia cu bacteriofagi. Metoda a fost prezentată în cadrul unei conferințe de către microbiologul Universității din Hannover, Germania, Evghenii Rubalskii.

Reprezentantul serviciului de presă al spitalului, Marina Zibliuc, a declarat pentru IPN că noua metodă este pe cale de implementare. Microbiologul Evghenii Rubalskii va fi invitat mai des la Chișinău ca să instruiască medicii în cadrul a mai multe ateliere. Deocamdată nu se poate vorbi despre un termen anume de cînd va fi aplicată noua metodă. Pentru a o putea face este nevoie implicit de ajustări în legislație.

Directorul spitalului, Anatol Ciubotaru, citat într-un comunicat de presă al instituției, a declarat că în lumea contemporană rezistența la antibiotice a crescut considerabil, iar fagoterapia este acea metodă care ar ajuta la tratarea pacienților.

Bacteriofagii reprezintă viruși care pot distruge bacteriile și se pot utiliza pentru tratamentul bolilor infecțioase. Cultivați în laborator, aceștia pot fi folosiți în tratamentul patologiilor cauzate de tulpini microbiene cu rezistență sporită la toate antibioticele cunoscute de medicina modernă. Microorganismele au fost descoperite de către microbiologul Felix Hubert d'Herelle încă în 1917 și utilizate pe larg în medicină. Odată cu apariția penicilinei și a altor antibiotice, au fost date uitării.

Microbiologul Evghenii Rubalskii a spus că bacteriofagii sînt inofensivi atît pentru oameni, cît și pentru animale. Pentru pregătirea bacteriofagilor este nevoie de cîteva zile, pe când pentru a elabora un nou antibiotic – de cîteva decenii.

Șefa serviciului epidemiologic al Spitalului, Marcela Chilianu, a menționat că fagoterapia este o metodă veche, dar abia acum aceasta a început din nou să fie implementată pe larg în Georgia, Polonia, Rusia. În cadrul Spitalului Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga" există personal calificat, laborator microbiologic performant pentru a putea utiliza fagoterapia și în Moldova.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

spital , tratament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.