25 septembrie 2012, 10:19 Sănătate views 3558
25 septembrie 2012, 10:19 Sănătate views 3558

Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Moldova

Savanţii francezi au făcut public adevărul şocant despre produsele modificate genetic, care în ultimii ani au umplut rafturile magazinelor din Europa. S-au confirmat cele mai serioase presupuneri privind porumbul modificat genetic, care provoacă cancerul.

Pe parcursul a doi ani, savanţii au hrănit şobolanii cu porumb modificat genetic din SUA. Studiile au arătat că 83% din rozătoare au tumori maligne. Cu cît mai mare era ponderea produselor modificate genetic în hrana şobolanilor, cu atît mai rapid se dezvoltau tumorile.

În timp ce rezultatele studiilor au şocat UE, responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a Moldovei afirmă că pe piaţa autohtonă nu sunt alimente modificate genetic.

„Încă în 2003, a fost adoptată Legea cu privire la securitatea biodiversităţii, potrivit căreia pe teritoriul republicii este interzisă cultivarea produselor transgenetice, dar şi importul acestora. Serviciul Vamal şi Inspectoratul pentru control fitosanitar şi semincer monitorizează strict respectarea acesteor norme. La moment, informaţii despre cultivarea sau importul porumbului modificat genetic nu au parvenit”, au asigurat responsabilii de la MAIA.

Totodată, potrivit datelor MAIA, Republica Moldova importă porumb în special din ţările UE – Ungaria, România, Franţa, Slovacia, dar şi din Ucraina.

După cum a comunicat pentru Noi.md şeful Direcţiei producerii ecologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Iurie Seneca, în SUA, America Latină, iar în ultimii ani în India şi China, circa 90% din porumbul cultivat este modificat genetic. În ultimul timp, porumbul a devenit vulnerabil la viermii diabrotici, care afectează seminţele, din care cauză a fost modificată genetic ca să devină mai rezistent la aceşti paraziţi.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.