28 decembrie 2012, 09:21 Sănătate views 5788
28 decembrie 2012, 09:21 Sănătate views 5788

În Moldova se vinde apă minerală periculoasă pentru sănătate: mai multe branduri de apă ar putea fi interzise

Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorului au depistat un conţinut sporit de bacterii aero-mezofile în mai multe branduri de apă minerală care se vînd pe piața din Moldova. 

Potrivit directorului APC, Alexandru Cuzimuc, săptămîna trecuta, au fost preluate 16 probe de apă, atît produs autohton, cît și de import. Șapte produse au fost supuse testului care depistează bacteriile aero-mezofile, iar nouă produse – testului care depistează prezența indicelui fizico-chimic.

„Am luat probe la brandurile de apă care sînt cele mai des consumate de oameni. Din păcate, din cele șapte probe pentru testul bacterii aero-mezofile în cinci au arătat prezența bacteriilor. Este vorba de Morshinska, Bucovina, Devin, Uni şi Куртуа. Aceste bacterii au efecte negative daca sînt peste normă în produs. Norma admisibilă este de 100 de unităţi, dar testele de laborator au depistat prezenţa a pînă la 3000 de unităţi în probele preluate. Este un număr foarte mare, iar consumarea frecventă a acestor produse poate duce la tulburări gastro-intestinale”, a spus Cuzimuc.

Totodată, el a specificat că în ceea ce privește indicele fizico-chimic, doar în două cazuri au fost depistate abateri.„Aici situația nu este atît de gravă cum este cu bacteriilor aero-mezofile, însă sînt duși în eroare consumatorii”, a precizat Alexandru Cuzimuc.

După ce au fost depistate aceste încălcări, Agenția a interzis vînzarea produselor respective pe piață. „Noi vom prelua probe repetate la aceste tipuri de apă, iar dacă acestea vor arăta același rezultat, vom interzice agenților economici producerea și importarea apei”, a conchis directorul APC.
 
 
Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1761
Populația:
1851 locuitori

Molovata Nouă este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Molovata Nouă și Roghi. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1851 de oameni. Satul Molovata Nouă a fost menționat documentar în anul 1761.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.