18 ianuarie 2013, 12:15 Sănătate views 5264
18 ianuarie 2013, 12:15 Sănătate views 5264

În Moldova s-a mărit numărul de animale bolnave de rabie

Centru Naţional de Sănătate Publica bate alarma. În Moldova se răspîndeşte rabia printre animalele sălbatice şi casnice. În 2012, au fost diagnosticate 209 cazuri de rabie la animale, ceea ce de 3 ori depăşeşte indicii anului precedent.

Potrivit datelor Centrului, aceste date vorbesc despre extinderea masivă a rabiei cu posibile consecinţe tragice pentru populaţie. Rabia la animale a fost depistată în 36 din 44 raioane administrative, inclusiv Transnistria. Cel mai afectat este raionul Ungheni, unde au fost înregistrate 33 de cazuri, în Călăraşi şi Slobozia – cîte 13 cazuri, în Orhei – 12, în Edineţ – 10, în raioanele Drochia şi Sîngerei – cîte 9. În Anenii-Noi, Făleşti şi mun.Chişinău au fost înregistrate cîte 8 cazuri de rabie. Animale bolnave au fost depistate în raioanele Basarabeasca, Donduşeni, Taraclia, Grigoriopol, Floreşti, Străşeni, Kamenka, Nisporeni, Soroca.

Principalii purtători ai rabiei sunt vulpile, care intră în gospodării, infectînd animalele de curte. Rabia, de asemenea, a fost înregistrată la 93 de vite mari cornute, la 44 de cîini, 21 pisici, 12 oi, cîteva cai, porci, capre. În acest mod, are loc răspîndirea activă a maladiei în apropierea surselor de infectare a populaţiei.

În acest context, Centrul Naţional de Sănătate Publică îndeamnă autorităţile să întreprindă măsuri pentru reducerea populaţiei de vulpi, precum şi pentru lupta cu maidanezii, iar oamenii – să evite prinderea animalelor sălbatice şi protejarea animalelor de casă, precum şi să apeleze la timp după ajutor medical.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , animale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
1944 locuitori

Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.