Mergi spre compartimentul: Literatura
24 octombrie 2013, 10:09 Literatura views 12435
24 octombrie 2013, 10:09 Literatura views 12435

La Chișinău s-au desfășurat preselecţiile Festivalului Doinei


Foto: trm.md

Doina autentică şi interpreţii talentaţi sînt la mare căutare. La cea de-a doua semifinală a Festivalului Doinei, organizată astăzi de Radio Moldova, juriul a audiat perle folclorice culese din toate sursele posibile, informează trm.md. Organizatorii au fost nevoiţi să întrerupă evoluarea celor care au confundat doina cu alte cîntece populare. Prima semifinală a desemnat 13 finalişti, iar cea de-a doua - 22.

La cea de-a doua preselecţie, studioul Radio Moldova a adunat interpreţi de toate vîrstele cu doine culese din cele mai neobişnuite surse. Dacă unii au mers pe versiunea veche şi au încercat să-şi amintească doinele cîntate de bunici, alţii au folosit pentru căutare... internetul.

În faţa juriului s-au prezentat şi copii. Unii dintre ei ştiau despre doină doar că este un cîntec foarte lung. Și mulţi dintre adulţi nu prea ştiu să definească o doină şi ajung să prezinte la concurs cîntece populare. De aceea, organizatorii vor să scoată doina de pe rafturile prăfuite ale istoriei şi promit să editeze un îndrumar ce va pregăti interpreţii.

"Sunt multe momente neînţelese de participanţi, vin cu diferite cîntece îngînate, care de fapt nu sunt doine, dar cu timpul vom face un îndrumar la regulament pentru ca să vină lumea pregătită, pentru că vin voci extraordinar de frumoase, dar nu cîntă doine şi atunci noi suntem nevoiţi să nu-i lăsăm să treacă”, susține Constantin Rusnac, preşedintele juriului.

În prima semifinală au fost selectaţi 13 participanţi din 40 înscrişi, iar în cea de-a doua – 22 de interpreți din 52 prezenți la competiție. Finala festivalului va avea loc pe 24 octombrie, în studioul de la Casa Radio. 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

concurs , Festival , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1884 locuitori

Hăsnăşenii Mari este un sat şi comună din raionul Drochia. Hăsnăşenii Mari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1884 de oameni. Satul Hăsnăşenii Mari a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.