Mergi spre compartimentul: Teatrul
17 octombrie 2016, 14:45 Teatrul views 7152
20 de ani de la montarea spectacolului „Ciuleandra”
17 octombrie 2016, 14:45 Teatrul views 7152

20 de ani de la montarea spectacolului „Ciuleandra”

Cea de-a XXVI-a stagiune a Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale" a fost inaugurată ieri seară cu spectacolul „Ciuleandra", la 20 de ani de la montarea acestuia de regizorul Alexandru Grecu, Artist al Poporului, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu şi jucat în premieră la Paris.

Versiunea scenică este semnată de Ion Diviza, muzica – de Marian Stîrcea, coregrafia – de Dumitru Tanmoşan şi scenografia – de Petru Balan. Din distribuţie fac parte Valentin Delinschi, Ludmila Gheorghiţă, Valeriu Cazacu, Elena Oleinic, Viorel Cornescu, Irina Rusu, Arcadie Răcilă ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, Alexandru Grecu a menţionat că acest spectacol, gen Brodway, montat pe muzica originală, sensibilă şi profund naţională a compozitorului Marian Stârcea, s-a jucat în premieră absolută, pe 16 octombrie 1996, în sala Centrului Cultural Român din Paris.

„Acum 20 de ani, am avut inspiraţia şi ambiţia de a crea un musical autohton, după modelul celor jucate pe Brodway, beneficiind de ocazia de a viziona cîteva capodopere ale genului în timpul turneului american întreprins de „Satiricus" la New York în 1995. Am optat, împreună cu secretarul literar Ion Diviza, pentru romanul „Ciuleandra" de Liviu Rebreanu. Proiectul a fost susţinut şi de compozitorul Marian Stârcea", a precizat Alexandru Grecu.

Potrivit compozitorului Marian Stârcea, musicalul „Ciuleandra" este primul şi cel mai longeviv musical montat vreodată în R. Moldova. „Este un spectacol la care am muncit cu mult suflet şi motivaţie din partea tuturor. Mă bucur să fac parte din echipa de creaţie şi sînt sigur că ne aşteaptă şi alte spectacole, la fel de frumoase şi interesante precum este „Ciuleandra", a constatat Marian Stârcea.

Astăzi, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale" a plecat într-un turneu la Iaşi, România, unde este sărbătorit hramul oraşului. În seara zilei de azi, în Sala Mare a Teatrului „Luceafărul" va avea loc spectacolul de teatru „Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă Societate...", adaptare după piesa de teatru a scriitorului și publicistului Mircea M. Ionescu, în interpretarea actorilor Teatrului „Satiricus" din Chișinău" și regia lui Alexandru Grecu. Mîine, actorii chişinăuieni vor juca la Iași spectacolul „Angajare de clovn" de Matei Vişniec.

Reamintim că informații amănunțite despre Personalități ale teatruluiIstoria teatruluiTeatreDramaturgia teatralăActori de teatru și Evenimente teatrale pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

teatru , spectacol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
537 locuitori

Ghermăneşti este un sat din cadrul comunei Suhuluceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 537 de oameni. Satul Ghermăneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.