Mergi spre compartimentul: Arhitectura
18 mai 2016, 17:00 Arhitectura views 17719
Detalii neştiute despre castelul Mimi (Foto)
18 mai 2016, 17:00 Arhitectura views 17719

Detalii neştiute despre castelul Mimi (Foto)

Istoria renaşte la Bulboaca, Anenii Noi. Restaurarea renumitului castel construit de boierul Constantin Mimi este pe ultima sută de metri.

Monumentul istoric, ce datează de acum o sută de ani, a fost readus, conform tehnologiilor speciale, la imaginea pe care o avea cîndva. La începutul lunii iunie, complexul turistic, care va cuprinde un muzeu, o sală de conferinţe şi o galerie de arte, va fi deschis pentru primii vizitatori.

Constantin Mimi, născut în anul 1868, a fost ultimul guvernator al Basarabiei. Acesta a rămas în istoria ţării ca un om politic, dar şi vinificatorul, care a adus din Franţa soiul de viţă de vie Aligote. În anii 1900, Constantin Mimi a început construcţia unuia dintre cele mai impresionante castele vinicole.

"Constanti Mimi şi-a făcut studiile în Franţa, la şcoala de agronomie. Conform legendei, s-ar fi inspirat dintr-un proiect, dintr-o arhitectură pe care a văzut-o acolo", a menţionat Cristina Frolov, manager general Castel Mimi.

După aproape un secol, castelul Mimi a intrat în proprietatea unei familii care în 2010 a început reconstucţia clădirii.

În procesul de reabilitare s-a ţinut cont ca edificiul să-şi păstreze la maxim autenticitatea şi originalitatea.

"Chiar şi faţada a fost restaurată după toate canoanele de restaurare: fiecare piatră a fost scoasă, şlefuită și pusă înapoi", a explicat Frolov.

Mai mult, restaurarea clădirii s-a făcut după câteva poze rămase de pe vremuri: "Şi geamurile, arcurile, toate au fost făcute conform pozelor găsite. Chiar şi jgheaburile, burlanele, noi am încercat la maxim să le apropiem de ceea ce a existat".

Şi unele materialele de construcţie au fost special produse pentru castelul din Bulboaca.

"Am găsit un producător din Ucraina, care a fost de acord să folosească o reţetă mai veche şi să usuce cărămida în aer liber timp de un an de zile pentru ca noi să putem restaura exact toate detalii decorative", a subliniat managerul general al Castelului Mimi.

În prezent, castelul Mimi este gata în proporţie de 80 - 90 la sută.

Castelul îşi va deschide uşile pentru primii vizitator la începutul verii: "Pe teritoriul vinăriei o să fie şi sală de conferinţă, o galerie de artă, un muzeu. Primii oaspeţi o să-i aşteptăm în luna iunie, o să fim deschişi pentru tururi, excursii, degustări".

Proprietarii vinării, însă, regretă faptul că nu au reuşit să cumpere şi casa lui Mimi.

Complexul turistic va fi finalizat în totalitate pînă la sfîrşitul anului, iar acolo se va afla un hotel, SPA şi o sală de conferinţe.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

deschidere , Arhitectura , castel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
499 locuitori

Lupa-Recea este un sat din cadrul comunei Codreanca, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Satul Lupa-Recea a fost menționat documentar în anul 1431. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.