Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2011, 13:21 views 4940
25 septembrie 2011, 13:21 views 4940

La Ţahnăuţi renasc meșteșugurile

Ţahnăuţi este un sat din cadrul comunei Ţareuca, raionul Rezina. Satul este situat la o distanță de 10 km de orașul Rezina, la 12 km de stația de cale ferată Șoldănești și la 110 km de Chișinău.  Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1449 de oameni.
Satul Țahnăuți a fost menționat documentar în anul 1701.

În perioada sovietică în satul Țahnăuți s-a aflat sediul gospodăriei colective „Cutuzov” specializată în creșterea cerealelor, a culturilor tehnice, creșterea animalelor, pomicultură și legumicultură. Gospodăria dispunea de 47 de tractoare, 19 combine, 27 de autocamioane. În sat activa școala de opt ani, casa de cultură, biblioteca publică, oficiul poștal, grădinița de copii, magazine, etc.

În 2009, fundația „Hilfswerk Austria”, prin Programul de Granturi Mici în cadrul Proiectului „Învățămîntul Profesional și Dezvoltare Rurală”, a acordat o serie de granturi mici pentru revigorarea culturii și societății rurale prin consolidarea micilor meșteșugari, promovarea și menținerea identității culturale a regiunii și prin dezvoltarea sistemelor de informare și promovare turistică. În satul Țahnăuți a fost implementat proiectul „Arta tradițională – ecoul  strămoșilor" prin care a fost deschis cercul „Mîini dibace”, dotat cu echipament modern, în cadrul căruia beneficiază de instruire în domeniul meșteșugurilor tradiționale copiii din localitate.

În satul Țahnăuți își desfășoară activitatea formaţia   folclorică „Pădureanca”, participant activ la concursurile raionale și naționale.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.