Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 iulie 2014, 15:03 views 13035
Turnul de la intrarea în Cetatea Soroca îşi schimbă aspectul
Foto: trm.md
10 iulie 2014, 15:03 views 13035

Turnul de la intrarea în Cetatea Soroca îşi schimbă aspectul

Dacă aţi renunţat la destinaţiile străine şi preferaţi o călătorie prin Republica Moldova, atunci ar fi bine să ştiţi că în curînd porţile Cetăţii din Soroca se vor redeschide pentru vizitatori. Turnul de la intrare îşi schimbă parţial aspectul. Constructorii îşi depun silinţa ca Cetatea Soroca să redevină principalul punct de atracţie turistică atît pentru cei de acasă, cît şi pentru vizitatorii de peste hotare.

Nicolae Bulat, directorul Cetății Soroca, a relatat pentru Radio Moldova că reconstrucția este în toi, iar acum se corectează greșelile care s-au produs în urma lucrărilor de reparație din 1970. Conform proiectului, trebuie acoperite două turnuri.

Sursa citată afirmă că pentru efectuarea lucrărilor a fost efectuat un concurs, cîștigat de firma din România care a făcut restaurarea Cetății Neamț. „Ei au practică la alte cetăți, mănăstiri, la biserici medievale. Sunt implicați și 27 de meșteri de la Soroca care lucrează la amenajarea spațiului aferent și a căilor de acces. Unii meșteri lucrează alături de echipa restauratorilor", susține Nicolae Bulat.

Proiectul transfrontalier „Bijuterii medievale", de 3 milioane de euro, se oferă în premieră pentru restaurarea unui monument în Republica Moldova. Acesta are loc în cadrul programului operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova și este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul instrumentului european de vecinătate.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

cetate , Moldova , Arhitectura , restaurare , turism , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
278 locuitori

Flutura este un sat din cadrul comunei Tîrşiţei, raionul Teleneşti. Localitatea Flutura se află la distanța de 45 km de orașul Telenești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 278 de oameni. Satul Flutura a fost atestat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.