Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 decembrie 2015, 15:11 views 10066
O afacere cu miros de pîine caldă (Foto, Video)
11 decembrie 2015, 15:11 views 10066

O afacere cu miros de pîine caldă (Foto, Video)

Alioana şi Irina Chistol, din Soroca, dezvoltă o afacere cu miros de pâine. Susţinute, la început de familie, acestea au învăţat treptat secretele afacerii, iar mai apoi au luat în propriile mâini soarta brutăriei. Astfel, în prezent, sortimentul de copturi: pâine, franzele, colaci şi patiserie, poate satisface toate gusturile consumatorilor soroceni.

Primele lecţii de antreprenoriat, Aliona Chistol, le-a învăţat de la mama care avea un magazin. Acolo a prins firul administrării afacerilor, fiind directoare a magazinului. Deşi a studiat la universitate arta confecţionării hainelor (design vestimentar ), n-a activat în profesie, dedicându-se familiei şi sprijinind-o pe mama în afacere. Tot mama a fost cea care deseori o îndemna să fondeze propria afacere. O idee asemănătoare plana în familia Chistol, dar tot era amânată de azi pe mâine.

„Soţul avea o afacere proprie, dar avea ideea să înfiinţăm în că una în domeniul panificaţiei. Eram acasă cu copil mic şi nu credeam că mă implic şi eu. Uneori mă ruga să-l ajut cu una cu alta şi treptat m-am încadrat în mai multe activităţi, ca într-o bună zi soţul să-mi spună că eu voi dirija afacerea în continuare" îşi aminteşte antreprenoarea.

Doar cu cunoştinţe pe care le are fiecare gospodină în ale coptului, a fost greu la început, dar soroceanca s-a ambiţionat să înveţe cât mai multe în acest domeniu, dar şi în contabilitate, urmând mai multe cursuri. „Îmi venea greu la început, nu aveam studii economice, de aceea am urmat cursuri. Când contabila sau tehnologul îmi arătau ceva, eu nu înţelegeam, mă jenam de acest fapt, şi am hotărât să studiez. Acum e mult mai uşor" spune soroceanca.

Familia Chistol a pus bazele afacerii împreună cu un partener, dar peste câţiva ani, au răscumpărat partea partenerului. Iar treptat, afacerea a rămas pe mâna Alionei, care a luat-o în ajutor pe fiica mai mare, Irina.

„Cam rău la început, am mâncat singuri primele pâini. Iar apoi au ieşit bine. Îmi amintesc şi acum euforia după primele vânzări, primii bani. Când vezi că ai obţinut o răsplată pentru efortul tău, capeţi încredere şi forţe, iar când te sună clienţii şi-ţi zic „cât de bună este pâinea dvs." , te încurajează tare", spune Aliona.

Mamă a trei copii, doamna Aliona se împarte în prezent între mezinul de 18 luni şi afacere. Sacrificiile şi efortul depus, dau roadele aşteptate. Astfel, în şase ani de la fondare, pornind de la un fel de pâine şi cinci angajaţi, întreprinderea a crescut, având acum un sortiment larg de copturi: pâine, franzele, colaci şi produse de patiserie: biscuiţi, chifle etc., dar şi 35 de angajaţi. Secţia de patiserie este cea mai nouă etapă de dezvoltare a afacerii.

„Cererea de pe piaţă şi concurenţa ne-au determinat să lansăm şi o linie de patiserie. Acum producem mai multe feluri de biscuiţi, chifle etc". Următorul pas va fi o linie de producere a torturilor, ne-a destăinui antreprenoarea.

Sursa: stirilocale.md

Cuvinte cheie:

familie , business , pîine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.