Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 iulie 2014, 15:43 views 13804
De la 1 iulie, în stînga Nistrului va fi modificat sistemul de înlesniri în transportul public
Foto: moldpres.md
01 iulie 2014, 15:43 views 13804

De la 1 iulie, în stînga Nistrului va fi modificat sistemul de înlesniri în transportul public

De la 1 iulie, pe teritoriul autoproclamatei rmn va funcţiona un nou mecanism de înlesniri în transportul de pasageri. Conform noii scheme, sistemul de facilităţi pe rutele interurbane va fi valabil doar în raza fiecărui raion în parte, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat, întreprinderile de transport din regiune au ajuns într-o situaţie financiară complicată. O perioadă îndelungată acestea au asigurat călătoria persoanelor beneficiare de înlesniri, însă autorităţile autoproclamatei rmn nu au fost în stare să acopere integral cheltuielile respective. Ca urmare, s-au acumulat datorii de peste 15 milioane ruble rmn (circa un milion de euro). „Din cauza situaţiei create au fost suspendate mai multe curse. Dacă starea de lucruri va rămîne neschimbată, atunci multe întreprinderi vor falimenta", se arată în comunicat.

Pentru a redresa situaţia creată, autorităţile separatiste au elaborat un nou mecanism de funcţionare a facilităţilor în transportul de călători. Astfel, începînd cu 1 iulie curent, biletele cu preţ redus vor putea fi procurate nemijlocit de la operatorul de transport, adică la autogări sau dispecerate locale. Noua schemă prevede călătorii înlesnite doar în raza fiecărui raion în parte, ceea ce înseamnă că un locuitor din sat nu se va putea deplasa gratuit în altă localitate din regiune, dacă aceasta nu face parte din raza raionului dat. În schimb, beneficiarul putea călători retur fără plată, după ce va prezenta operatorului actele necesare. Anterior, călătorii privilegiaţi circulau gratuit în orice direcţie a regiunii transnistrene, doar prezentînd legitimaţia ce le asigura facilităţile.

Excepţie va face numai raionul Slobozia, satele căruia nu au ieşire directă la centrul raional. În legătură cu faptul că pentru a ajunge în oraşul Slobozia pasagerii sînt nevoiţi să treacă prin Tiraspol, aceştia vor beneficia de înlesniri prin intermediul operatorului tiraspolean.

Autorităţile autoproclamatei rmn afirmă că restricţiile facilitare în sistemul de transport public sînt o măsură forţată, dar necesară şi au acordat o perioadă de graţie pînă la 6 iulie. În acest răstimp, sistemul de facilităţi în transportul de călători va fi valabil conform schemei vechi, iar transportatorii vor desfăşura o campanie de informare în rîndul populaţiei.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

transport public , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
200 locuitori

Ursoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 200 de oameni. Satul Ursoaia Nouă a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.