Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 februarie 2024, 17:00 Complexul natural Rudi-Arioneşti views 1500
Un conac arhitectural din nordul țării riscă să dispară
14 februarie 2024, 17:00 Complexul natural Rudi-Arioneşti views 1500

Un conac arhitectural din nordul țării riscă să dispară

La 11 kilometri de orașul Dondușeni, în satul Rediul Mare, stă abandonat conacul generalului Victor Dombrovski.

În mijlocul parcului, întins pe o suprafață de aproape 14 ha, monumentul arhitectural de importanță națională riscă să dispară, transmite nordnews.md.

„Era o frumusețe. Era parc, era un stadion, era cantină la primul etaj unde hrăneau bolnavii. Spitalul avea fermă de porci, garaj pentru mașini, aveau și un laborator. Era o frumusețe. Este păcat, se distruge totul. Se distruge frumusețea satului văzînd cu ochii”, povestește locuitorul.

Construit în 1910, conacul a fost transformat mai tîrziu într-un spital pentru bolnavii de tuberculoză.

„Aici aduceau produsele alimentare, aici era ferma de porci, erau vreo 30 de porci, aici era adăpostul pentru cărbuni, acolo erau două mașini de salvare, aici era magazin, aici era grajdul pentru cai, avea doi cai frumoși, acolo era beci, dar s-a distrus totul. Aici era laboratorul, iar la primul etaj era spălătoria. Îmi pare rău, căci sînt crescut aici. Aici am mîncat bucățica”, mai spune bărbatul.

Maria Iurchina a activat mai bine de 30 de ani în cadrul sanatoriului.

„Foarte mulți bolnavi erau. Erau de la Moscova, de la Odesa, de la Leningrad, veneau din toată Uniunea Sovietică. Veneau bolnavii și se tratau. Stăteau aici cîte 8-10 luni. Era un spital foarte puternic”, zice Maria Iurchina.

De Victor Dombrovski sătenii își amintesc cu mîndrie, întrucît a contribuit la finisarea construcției primei școli din localitate. Tot el a dăruit bisericii din sat (construită de Brijozovski –tatăl soției), clopotele care s-au păstrat pînă în prezent.

„Boierul care a fost aici a construit biserica noastră. El a plantat acest parc, a pus copaci de specie, copaci foarte frumoși, dar cu timpul totul s-a demolat, totul s-a stricat”, mai spune femeia.

Din 2019, autoritățile locale au trimis nenumărate solicitări celor din capitală, pentru a putea iniția proiecte de renovare a monumentului istoric, însă toate încercările nu au adus vreun rezultat.

„Acest sanatoriu a fost în gestiunea Căilor Ferate Moldova. El a activat pînă în anul 1997, adică pînă nu demult. De atunci, sanatoriu a fost închis și bunul imobil – parcul, inclusiv și conacul a rămas în gestiunea Căilor Ferate Moldova. În timp îndelungat, pentru că nu a avut grijă nimeni de el, a început să degradeze”, susține Ludmila Harabari, primarul satului Rediul Mare.

Pentru că primăria Rediul Mare are un acord de înfrățire cu o primărie din județul Botoșani, autoritățile locale ar putea să aplice la un proiect transfrontalier prin care să readucă frumusețea de odinioară a conacului.

„Din 2019 ne adresăm, iar acum sîntem în 2024. Stăm cu teancurile de scrisori și adresări, dar lucrurile nu s-au mișcat. Care este problema, chiar nu înțeleg, am impresia că se urmărește ca bunul respectiv să fie distrus”, declară primarul localității.

Administrația Căii Ferate din Moldova a declarat că întreprinderea de stat nu are bani pentru a renova asemenea construcții.

„Pe de altă parte, se derulează procesul de reforma feroviară, unul din elementele căruia va fi dezinvestirea activelor neoperaționale. Asta înseamnă că acele active care nu țin de activitățile feroviare, vor fi transmite, probabil, către Agenția Proprietății Publice, iar de acolo, probabil, vor fi date în gestiunea autorităților publice locale, ori scoase la vînzare, ori transmise la alte autorități publice. În cazul conacului din Rediul Mare, ar avea sens să fie transmis către autoritățile publice locale”, menționează Oleg Tofilat, fost director general la CFM.

Astăzi, deși conacul este protejat de stat, în ultimii ani, din parc au dispărut mai multe specii de plante decorative, iar construcția riscă să devină ruine.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

conac , Arhitectura , Rediul Mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.