Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 august 2015, 14:36 views 7982
La Chișinău se merge pe apă, la propriu
24 august 2015, 14:36 views 7982

La Chișinău se merge pe apă, la propriu

Zorbingul este cea mai nouă distracție a chișinăuienilor, care a fost adus în capitală abia în această vară. Partea interesantă e că acest gen de agrement se poate face în orice perioadă a anului, chiar și pe ploaie. Originar din Noua Zeelandă, zorbing-ul este un sport extrem din cauza senzațiilor de rotire și de dezechilibru pe care le oferă. Primul balon de acest gen, cunoscut ca zorb, a fost conceput în anii '80 în Marea Britanie, ideea aparținîndu-i unui artist irlandez. Pe atunci zorbul măsura tocmai 23 metri în înălțime.

În zilele noastre sunt prezentate baloane umplute cu aer în variantă perfecționată. Acum ele sunt mult mai flexibile, rezistente la zgârieturi și temperaturi extreme și măsoară doar 3 metri înălțime.

În Chișinău baloanele pe apă au ocolit deocamdata statutul de „sport extrem", făcînd parte doar din divertisment. Distracţia este garantată exact pentru 10 minute – pentru atîta timp îți ajunge aerul din balon. În aceste momente trebuie să reușești să te ridici și să faci cîțiva pași în interiorul balonului plutitor. Practica arată că copiilor le reușește mult mai bine și mai rapid să-și găsească echilibrul în balon, și asta datorită centrului de greutate mai mic.

Desigur, orice acțiune implică și regulament. Vârsta admisibilă în acest "joc" este de la 14 ani. Copiii mai mici, care de altfel sunt și cei mai entuziasmați, pot să se distreze în balonul transparent doar cu acordul părinților. De regulă, în balon poate urca o singură persoană, dar se mai fac și excepții, atunci cînd copiii dau semne de claustrofobie. În acest caz, părinților li se permite să intre în balon împreună cu picii lor.

Cei care au încercat deja să meargă pe apă sau să se rostogolească pe teren cu ajutorul acestor bile imense, spun că, pe lîngă amuzament, au întîlnit și careva incomodități. Cea mai neplăcută senzație este creată de sunetul dinafară, care se răsfrînge în interiorul bilei ca un ecou.

Noi.md le-a cerut părerea medicilor privitor la eventualele pericole care poate cauza zorbing-ul și s-a constatat că această distracție nu este periculoasă atîta timp cît sunt respectate regulile de siguranță. Mai puțin însă pentru oamenii care sunt sub influența băuturilor alcoolice, suferă de tulburări de comportament sau boli de inimă – rostogolitul în balon pentru ei este interzis, adaugă medicii.

Totodată, specialiștii ne asigură că această distracție poate fi nu doar distractivă, dar și sănătoasă. 10 minute într-un asemenea balon echivalează cu o oră de mers la sală sau la alergare. Caloriile dispar ca prin minune şi silueta este, astfel, asigurată.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.