Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 decembrie 2017, 14:15 views 10125
Redenumirea străzilor: cui și la ce servește
27 decembrie 2017, 14:15 views 10125

Redenumirea străzilor: cui și la ce servește

Vladislav Bordeianu

În rețelele de socializare lumea adună semnături sub petiții care cer întoarcerea denumirilor anterioare ale străzilor.

Denumirile străzilor sînt monumente istorice care imortalizează viața orașului, a oamenilor lui, traiul și tradițiile. În fiecare perioadă istorică Chișinăul a avut eroi care au lăsat o urmă în istorie. În cinstea lor au fost numite sau redenumite unele străzi. Dar are oare rost să continuăm redenumirea străzilor? Dacă da, cît de des trebuie să o facem?

Regele a murit, trăiască o nouă stradă

Recent, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a înaintat inițiativa de a numi una dintre străzile Chișinăului în cinstea regelui Mihai I al României, care s-a stins în prima jumătate a lunii decembrie 2017, la vîrsta de 96 de ani. Mai bine zis, ea vrea să fie redenumită una dintre străzile centrale ale capitalei – Serghei Lazo, care și anterior, în diferite perioade, a fost redenumită în repetate rînduri. Nu demult s-a încercat atribuirea denumirii de „7 aprilie 2009" acestei străzi. În același an consilierul municipal, liberalul Oleg Cernei propunea ca strada Serghei Lazo să fie redenumită în strada Mihai Dolgan, conducătorul ansamblului „Noroc".

Președinta PAS a adus cîteva argumente în susținerea ideii sale: monarhul român a vizitat de mai multe ori Chișinăul, iar în perioada dintre cele două războaie mondiale strada Lazo, chipurile, i-a purtat numele – Marele Voevod Mihai. Ea a scris într-o rețea de socializare că el întotdeauna a avut legături strînse cu istoria Basarabiei și cu Chișinăul, de aceea este de datoria noastră să păstrăm numele regelui Mihai, care a devenit simbol al luptei pentru restabilirea echității, a luptei pentru libertate și democrație.

Unii dintre adepții Maiei Sandu propun să fie redenumită strada Pușkin, bulevardul Moscovei și str. Kiev respectiv în str. Doina și Ion Aldea-Teodorovici, bd. Unirii și str. Iași. Apropo, la Chișinău deja există strada Doina și Ion Aldea-Teodorovici, dacă le scapă cumva acest lucru.

Alți utilizatori ai rețelei consideră că denumirile străzilor trebuie să fie atribuite o singură dată, ca și numele oamenilor, după care acestea să nu mai fie redenumite. „Trebuie să întoarcem străzilor denumirile lor istorice, date la apariția lor, dacă poporul își respectă cît de puțin istoria și orașul". Politologul Victor Josu consideră că inițiativa Maiei Sandu este lipsită de sens.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

strada , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1302 locuitori

Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.