Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 august 2023, 16:00 views 850
Agenția de Mediu anunță că aerul este poluat la Chișinău și Bălți
04 august 2023, 16:00 views 850

Agenția de Mediu anunță că aerul este poluat la Chișinău și Bălți

În ultimele 24 de ore influența sectorului cald, vîntul îndeosebi slab, valorile relativ înalte ale temperaturii aerului, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer, notează Noi.md.

Concentraţia maximă momentană a depăşit norma sanitară în mun. Chișinău pentru dioxid de azot de 1,3-1,5 ori, în regiunea străzilor Grenoble,T. Vladimirescu, Calea Ieșilor, Fîntînilor, bd. Moscova, pentru fenol de 1,1 ori, în regiunea str. T.Vladimirescu, iar în mun. Bălți pentru dioxid de azot de 1,1 ori, str. Ștefan cel Mare.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită în mun. Chișinău pentru dioxid de azot de 1,7 ori, monoxid de azot de 2,4 ori, fenol de 1,4 ori, aldehidă formică de 1,9 ori, iar în mun. Bălți pentru dioxid de azot de 1,8 ori, aldehidă formică de 1,5 ori.

Conform datelor de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfînt cu str. Mihai Viteazu, din Chișinău, în perioada 2 - 3 august 2023, valorile înregistrate ale poluanților particule în suspensie (PM10), dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot, nu au depășit limitele admisibile.

Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în dimineața zilei de 3 august s-a situat în intervalul 0,07-0,15 μSv/h. Astfel, valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 Sv/h).

În intervalul 3.08 – 4.08.2023, influența sectorului cald în combinație cu vîntul slab, valorile înalte ale temperaturii aerului, radiația solară intensă și formarea stratului de reținere vor contribui la acumularea poluanților în aer.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

aer , Chisinau , Balti , Agenția de Mediu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
320 locuitori

Inundeni este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 320 de oameni. Satul Inundeni a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.