Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 aprilie 2016, 16:00 Muzica populară views 7852
Decizie privind galeriile subterane depistate pe locul de construcţie a teatrului din Cahul
28 aprilie 2016, 16:00 Muzica populară views 7852

Decizie privind galeriile subterane depistate pe locul de construcţie a teatrului din Cahul

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice a decis să transfere puţin baza clădirii viitorului Teatru Republican Muzical-Dramatic „B.P. Haşdeu" din Cahul pentru a proteja una din galeriile subterane descoperite în acest perimetru.

Membrii Consiliului s-au întrunit la Cahul pentru a examina în teren problemele legate de construcţia teatrului apărute în legătură cu descoperirea în perimetrul gropii de fundaţie a unor galerii subterane.

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, format din specialişti în domeniul arhitecturii, construcţiilor, arheologiei, conservării şi restaurării patrimoniului cultural construit, a luat decizia de a se transfera cu 2-3 metri fundaţia viitorului sediu al teatrului, în limitele terenului aferent, pentru a putea proteja una dintre galeriile din perimetrul gropii de fundaţie. Galeria 1 va fi exhaustiv cercetată şi ulterior demontată, materialele/cărămizile recuperate urmând a fi utilizate la restaurarea galeriei 2. De asemenea, decizia se referă la cercetarea, restaurarea şi valorificarea corespunzătoare a galeriei 2 pentru a fi expusă publicului.

Proiectul de construcţie a noului edificiu pentru Teatrul „B.P.Haşdeu" din Cahul are loc urmare Memorandumului semnat între Republica Moldova şi România şi a grantului de 800 de mii de euro alocat de Guvernul României, care prevede finalizarea lucrărilor de construcţie în anul 2016.

În timpul excavării gropii de fundaţie a noului edificiu au fost identificate vestigiile a două segmente de galerii subterane datate cu secolul al XIX-lea, care au fost supuse cercetărilor de specialitate. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, urmele unor galerii subterane au fost semnalate de către locuitorii oraşului Cahul în mai multe sectoare ale urbei.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Cahul , galerie , teatru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.