28 april 2016, 16:00 Folk music views 7848
Decizie privind galeriile subterane depistate pe locul de construcţie a teatrului din Cahul
28 april 2016, 16:00 Folk music views 7848

Decizie privind galeriile subterane depistate pe locul de construcţie a teatrului din Cahul

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice a decis să transfere puţin baza clădirii viitorului Teatru Republican Muzical-Dramatic „B.P. Haşdeu" din Cahul pentru a proteja una din galeriile subterane descoperite în acest perimetru.

Membrii Consiliului s-au întrunit la Cahul pentru a examina în teren problemele legate de construcţia teatrului apărute în legătură cu descoperirea în perimetrul gropii de fundaţie a unor galerii subterane.

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, format din specialişti în domeniul arhitecturii, construcţiilor, arheologiei, conservării şi restaurării patrimoniului cultural construit, a luat decizia de a se transfera cu 2-3 metri fundaţia viitorului sediu al teatrului, în limitele terenului aferent, pentru a putea proteja una dintre galeriile din perimetrul gropii de fundaţie. Galeria 1 va fi exhaustiv cercetată şi ulterior demontată, materialele/cărămizile recuperate urmând a fi utilizate la restaurarea galeriei 2. De asemenea, decizia se referă la cercetarea, restaurarea şi valorificarea corespunzătoare a galeriei 2 pentru a fi expusă publicului.

Proiectul de construcţie a noului edificiu pentru Teatrul „B.P.Haşdeu" din Cahul are loc urmare Memorandumului semnat între Republica Moldova şi România şi a grantului de 800 de mii de euro alocat de Guvernul României, care prevede finalizarea lucrărilor de construcţie în anul 2016.

În timpul excavării gropii de fundaţie a noului edificiu au fost identificate vestigiile a două segmente de galerii subterane datate cu secolul al XIX-lea, care au fost supuse cercetărilor de specialitate. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, urmele unor galerii subterane au fost semnalate de către locuitorii oraşului Cahul în mai multe sectoare ale urbei.

Source: www.ipn.md

Keywords:

Cahul , galerie , teatru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.