Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 octombrie 2016, 11:25 Muzica uşoară views 16666
Festivalul
10 octombrie 2016, 11:25 Muzica uşoară views 16666

Festivalul "Toamna de aur" la Călărași

Festivalul"Toamna de aur" a fost organizat astăzi la Călărași. Toate satele raionului au participat la acest eveniment. La sărbătoare a domnit voia bună, iar vizitatorii au fost serviți cu cele mai delicioase bucate și vinuri.

Ecaterina Roșca, din satul Hoginești, și-a prezentat la festival propriile copturi, acele tradiționale, pe care moldovenii le coc de sărbători.

"Iată astfel de copturi se coc la nuntă:jemna miresei, pasca la Paște, pentru sărbătoarea celor 40 de sfinți se coc sfinții (colăcei în formă de opt), crăciunei la Crăciun, colaci pentru cumătrie, pentru nănași. Fiecare dintre aceste copturi le coacem după o rețetă specială", povestește locuitoarea satului Hoginești, Ecaterina Roșca.

Din muzeul satului au fost aduse cîteva exponate.

"Toate sînt vestigii ale trecutului, care au fost cîndva tradiționale în fiecare gospodărie de la țară, în prezent nu mai sînt", a menţionat primarul satului Hoginești, Constantin Poştaru.

„Iată o cupă la teasc pentru scoaterea vinului. Iar acesta e un cîntar vechi. Avem aici un rășchitor pentru femei, cu care țeseau femeile", a adăugat directorul muzeului din satul Hoginești, Tudor Roșca.

Festivalul "Toamna de aur" de la Călărași se desfășoară al șaptelea an consecutiv. La Festival participă reprezentanții celor 23 de localități ale raionului.

Sursa: ru.publika.md

Cuvinte cheie:

Călărași , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.