Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 iulie 2011, 10:21 views 11330
27 iulie 2011, 10:21 views 11330

Comrat – centrul economic şi cultural al Găgăuziei

Municipiul Comrat este capitala Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Comrat constituia 23327 oameni.

Data primei atestări documentare a Comratului este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre. O statistică din anul 1827 atestă la Comrat 250 de familii de bulgari, 50 de familii de moldoveni, 2 familii de greci şi 2 familii de ucraineni.

În localitate fuseseră ridicate o biserică din piatră şi una din lemn. În anul 1840 a fost construită Catedrala Sf.Ioan. Din 1835 la Comrat îşi începe activitatea şcoala primară, una dintre primele şcoli săteşti în Bugeac. Treptat localitatea creşte şi se transformă în tîrg. În anul 1882 în Comrat erau 523 de gospodării cu o populaţie de 6246 de locuitori. Recensămîntul din anul 1897 înregistra la Comrat o populaţie de 8122 de locuitori.

După cel de al doilea război mondial, orăşelul înregistrează ritmuri rapide de creştere. La Comrat se dezvoltă industria de prelucrare, cea vitivinicolă, alimentară, textilă, funcţionează 10 organizaţii de construcţie.

Potenţialul economic al municipiului este reprezentat de întreprinderile care activează în domeniul prelucrării produselor agricole. Una dintre ramurile de bază ale economiei locale este cea vitivinicolă. Întreprinderea „ComratVin” S.A. cu 8 linii de producere are o capacitate de prelucrare de 17,6 mii tone de struguri.

Întreprinderea produce pentru piaţa internă şi pentru export 18 mărci de vinuri de calitate superioară: „Caberne-Sauvignon”, „Roşu de Comrat”, „Comratscoe”, „Cagor” etc.

Sistemul educaţional al municipiului cuprinde 6 instituţii preşcolare, 8 şcoli medii de cultură generală, 3 licee, colegiul pedagogic şi Universitatea de Stat din Comrat.

Instituţiile de cultură din municipiu sînt reprezentate de Palatul de cultură, biblioteca publică regională, biblioteca turcească „Atatiurk”, muzeul regional, galeria de artă, teatrul municipal, 2 formaţii artistice. Muzeul de studiere al ţinutului dispune de colecţii de exponate arheologice, etnografce, piese, imagini şi informaţii legate de istoria locală. În oraş activează primul ansamblu profesionist găgăuz „Diuz-Ava”, care de aproape 20 de ani dezvoltă şi promovează tradiţia şi cultura găgăuză în ţară şi peste hotarele ei.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.