Materiale din compartiment: Galeria foto |

Dodon Igor

Igor Dodon − al 5-lea preşedinte al Republicii Moldova ales de popor pe data de 13 noiembrie 2016, jurist, economist, politician, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ministru al Economiei și Comerțului RM (2006-2009), prim-viceprim-ministru al RM (2008-2009).

Născut la 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Economie a Universității Agrare de Stat din Moldova (1997), Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice din Moldova (1998), iar apoi Facultatea de Drept Economic a Institutului Internațional de Management. În anul 2002 i-a fost conferit titlul ştiinţific de Doctor în Ştiinţe Economice.

Cariera profesională și-o începe imediat după încheierea studiilor. Din iulie 1997 activează la Bursa de Valori a Moldovei ca specialist superior al Departamentului Clearing, Departamentului Listing, apoi e administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare în cadrul Bursei de Valori a Moldovei. Concomitent, în perioada anilor 1997-2001 își începe activitatea pedagogică în calitate de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), apoi e lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), Institutul Internațional de Management (Catedra de Finanțe) și Universitatea de Stat din Moldova, fiind și membru al Comisiilor pentru examenele de licență la ULIM și IMI.

Din noiembrie 2001 pînă în mai 2005 este președinte și membru al Consiliului de Directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei, în perioada septembrie 2002 - mai 2005 fiind și președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei, iar din februarie 2003 pînă în mai 2005 este membru al Comisiei de experți a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare a Moldovei, fiind în martie 2004 - mai 2005 și membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori.

Activează în calitate de redactor al Buletinului Informativ "Bursa de Valori a Moldovei" și al Buletinului bursier al Bursei Universale de Mărfuri "Bursa – cotări bursiere", publicînd articole științifice din domeniile în care este expert.

În mai 2005 este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului din Republica Moldova, iar din 18 septembrie 2006, Igor Dodon este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului.

În Guvernul Zinaidei Greceanîi, din 31 martie 2008, este numit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei și Comerțului.

În 2009 a devenit deputat din partea PCRM ( însă membru al PCRM devine numai în anul 2010), atît după alegerile din 5 aprilie, cît și după alegerile anticipate din 29 iulie.

A fost candidatul PCRM pentru alegerile primarului de Chișinău, care au avut loc în iunie 2011, pierzînd în fața lui Dorin Chirtoacă.

Împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc părăsește fracțiunea PCRM din Parlament, precum și Partidul Comunist − la 4 noiembrie 2011, iar la 9 noiembrie 2011 anunță aderarea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), ca la 18 noiembrie 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc să anunțe crearea grupului socialiștilor în Parlamentului Republicii Moldova. Din 23 noiembrie 2011 I. Dodon devine membru oficial al PSRM, iar pe 18 decembrie 2011, la Congresul X al PSRM este ales președinte al partidului.

La următoarele alegeri parlamentare, cele din 30 noiembrie 2014, Partidul Socialist a cîștigat 20,51% din voturile cetățenilor, astfel încît în Parlamentul RM de Legislația a XX- ea PSRM este reprezentat de cea mai mare fracțiune, avînd 25 de deputați. Aproape imediat după alegeri președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că Partidul Socialist nu intenționează să devină parte a puterii oligarhice și euro-unioniste și trece în opoziție.

Igor Dodon este cunoscut ca un politician ce-și manifestă continuu orientarea politică pro-rusă. În politica internă, I. Dodon promovează federalizarea Republicii Moldova.

Pe parcursul anilor 2012 și 2014 Igor Dodon a organizat periodic proteste în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerînd demisia primarului Dorin Chirtoacă, iar în 2015-2016 formațiunea condusă de I. Dodon participă activ la protestele stradale, manifestînd împotriva oligarhizării țării, pentru alegerile parlamentare anticipate etc.

Igor Dodon este căsătorit, are trei copii.

Hobby: pescuitul, vînătoarea, odihna în sînul naturii.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
972 locuitori

Verejeni este un sat din cadrul comunei Lencăuţi, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ocnița și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 972 de oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1624.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.