Milescu Nicolae

Milescu Nicolae Spătarul (1636— 1708), cărturar umanist din Moldovei. Bănuit de complot contra domnului Ştefăniţă Lupu (1659—1661), i s-a crestat nasul, pedeapsă răspîndită în epocă, din care cauză ia calea pribegiei. A peregrinat în Germania, Franţa (unde a îndeplinit o misiune diplomatică), Suedia (unde a scris pentru jansenişti un tratat teologic în latină, prima lucrare a unui moldovean tipărită la Paris), cîştigă favorul ţarului rus şi devine conducător al Corpului de traducători de la   Ministerul de Externe al Rusiei. A tălmăcit şi a compilat (lucru nepedepsit în acea epocă!) în limba moldovenească scrieri istorice, religioase, instructive, filologice („Catehismul ortodox al patriarhului Atanasie al Alexandriei”, „Vechiul testament” în 1667 şi o primă „Istorie a Imperiului Otoman”), în latină şi rusă. În 1675-1678 a săvîrşit o călătorie în China, la porunca ţarului Aleksei Mihailovici, fiind prima misiune diplomatică la Beijing. Impresiile şi observaţiile acumulate au constituit subiectul principalelor lui scrieri „Jurnal de călătorie în China” şi „Descrierea Chinei”.

Opere:
„Siberia şi China” − Chișinău, 1956
„Jurnal de călătorie în China” − Chișinău, 2002
„Descrierea Chinei” − Chișinău, 2002

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.