Lari Leonida

Leonida Lari – poetă, traducătoare, publicistă, om politic, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

S-a născut la 26 octombrie 1949, în comuna Bursuceni, raionul Lazovsc (în prezent: Sîngerei), Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Filologie Universităţii de Stat din Chişinău, în anul 1971. A fost membră a Cenaclurilor Literare "Mihai Eminescu" şi "Mioriţa" în anii studenției. A activat la Muzeul Republican de Literatură şi la săptămînalul "Literatura şi arta". A fost redactor la Editura "Cartea moldovenească" (1976-1979), redactor-şef, din 1989, al ziarului "Glasul", redenumit după 1994 în "Glasul naţiunii". Deputat al poporului din URSS (1989), deputat în Parlamentul României din 1992.

Debutează ca poetă cu culegerea de versuri "Piaţa Diolei" (1974), ca apoi să apară pe parcursul anilor o serie de alte culegeri de versuri şi traduceri din literatura universală. Este autoarea poemelor "Don Juan", "Învingătoarele spaţii" şi "Marele Vînt". Cele mai cunoscute traduceri "Corbul" de Edgar Allan Poe, "Demonul" de Mihail Lermontov etc. A conlucrat activ şi cu Studioul Cinematografic "Moldova-film", trăducînd sincron filme produse nu numai în Moldova, ci şi în alte republici sovietice, dar şi peste hotare.

A decedat la 11 decembrie 2011, la Chișinău.

Titluri și premii:

Cavaler al Ordinului Republicii, 1996 etc.

Filmografia:

"Unde eşti, dragostea mea?", (1981) text sincron (regia Valeriu Gagiu),
"Sîntem încă tineri"(1982) text sincron,
"Inima deschisă" (1983) text sincron,
"Sfîrşit de vară tîrzie" (1984) text sincron etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  datează din mai 1575. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.