Dragoş

Dragoş (sec. XVI) zugrav, fiul lui Coman din Iaşi, autorul frescelor interioare şi exterioare care înfrumuseţează biserica mănăstirii Arbore (1541). Angajat de ctitorul acesteia, pîrcălabul Luca Arbore zugravul a extins tradiţionala practică a iconografiei timpului îmbinînd imaginile prestabilite în pictura autohtonă cu elemente caracteristice artei occidentale. În cadrul frescelor interioare se află portretul votiv al pîrcălabului şi al familiei sale. Pictura lui Dragoş de la Arbore se remarcă prin compoziţiile originale şi variate ale ciclurilor, urmate de un desen şi o pictură armonioasă, dominată de verde, care îl plasează pe zugrav printre cei mai de seamă pictori ai secolului XVI.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2750 locuitori

Năvîrneţ este un sat şi comună din raionul Făleşti. Năvîrneţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2750 de oameni. Satul Năvîrneţ a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.