Dragoş

Dragoş (sec. XVI) zugrav, fiul lui Coman din Iaşi, autorul frescelor interioare şi exterioare care înfrumuseţează biserica mănăstirii Arbore (1541). Angajat de ctitorul acesteia, pîrcălabul Luca Arbore zugravul a extins tradiţionala practică a iconografiei timpului îmbinînd imaginile prestabilite în pictura autohtonă cu elemente caracteristice artei occidentale. În cadrul frescelor interioare se află portretul votiv al pîrcălabului şi al familiei sale. Pictura lui Dragoş de la Arbore se remarcă prin compoziţiile originale şi variate ale ciclurilor, urmate de un desen şi o pictură armonioasă, dominată de verde, care îl plasează pe zugrav printre cei mai de seamă pictori ai secolului XVI.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
21 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 21 de oameni. Satul Mărinești a fost întemeiat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.