Roman al II-lea

Roman al II-lea a domnit în Moldova între anii 1447-1448.

El a fost fiul voievodului Iliaş al Moldovei şi nepotul voievodului Alexandru cel Bun. A fost căsătorit cu sora lui Iancu de Hunedoara, pe care a luat-o de soţie din interes politic pentru a-şi asigura sprijinul guvernatorului Ungariei, aceasta fiind destul de înaintată în vîrstă, avînd 50 de ani la data căsătoriei.

În anul 1447 Roman al II-lea l-a ucis pe voievodul Ştefan al II-lea  al Moldovei şi a preluat conducerea Ţării de Jos a Moldovei. Conducerea Ţării de Sus a Moldovei a rămas fostului asociat la domnie a lui Ştefan, Petru al II-lea. Roman al II-lea şi Petru al II-lea vor stăpîni Moldova în comun pînă în anul 1448, cînd Petru îşi alungă asociatul din Moldova. Roman ia drumul pribegiei şi moare otrăvit de boieri la data de 2 iulie 1448 la Colomeea.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
2730 locuitori

Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.