Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ioan Vodă

Ioan Vodă (cel Cumplit), 1572-1574. În Moldova au fost mulţi domnitori, care au domnit perioade îndelungate şi au nu puţine merite reale, dar rămîn mai puţin cunoscuţi. La apariţia şi statornicirea unor astfel de situaţii îşi aduce contribuţia discursul istoric - povestirile, romanele, basmele istorice, nu ceea ce s-a întîmplat cu adevărat. Acest Ioan vodă, un aventurier de nu se ştie unde, care a hoinărit prin diferite ţări, tîrgoveţ de pe insula Rodos, se zice, s-a oploşit, în cele din urmă pe lîngă curtea sultanului. Cu oşti turceşti şi valahe în ianuarie 1572 ocupă tronul. A domnit 2 ani şi 4 luni. La început s-a pus bine cu boierii. Însă cruzimea lui sălbatică a provocat în scurt timp nu numai duşmănia boierilor. Ioan vodă de cîteva ori a pedepsit crîncen grupe de boieri. A pus la biruri grele bisericile şi mănăstirile. Pentru orice împotrivire ierarhii erau pedepsiţi aspru. Poarta primea tot mai multe jalbe despre actele de cruzime sălbatică a domnitorului. La începutul anului 1574 sultanul a cerut dublarea haraciului. Ioan vodă a refuzat, adresîndu-se după ajutor cazacilor zaporojeni. Adunînd oaste, Ioan vodă a ieşit înaintea lui Petru Şchiopul numit de Poartă domnitor. Obţinînd cîteva biruințe, Ioan vodă a atacat Brăila, apoi Benderul… Apoi a avut loc încăierarea de la Roşcani, lîngă Cahul (10.06.1574). Aici oastea moldovenească şi cea căzăcească au fost încercuite. Ion vodă a căzut în luptă…”. Ce om a fost Ioan vodă, se întreba N. Costin: tiran?, cumplit?, viteaz? - nu trebuie mai mult a-l tălmăci, că faptele lui l-au arătat”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.