Materiale din compartiment: Galeria foto |

Aron Vodă Tiranul

Aron Vodă Tiranul Aron Emanoil a ocupat tronul Moldovei în anii 1591-1592; 1592-1595. După părăsirea Moldovei de către Petru Şchiopul (1591) tronul ţării rămăsese vacant. Dintre pretendenții ce se linguşeau pe lîngă sultan cel mai şmecher şi cel mai darnic a fost un oarecare Aron, fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpuşneanu şi, deci, descendent al ilustrei dinastii princiare a Muşatinilor. Acest cumpărător „plătise pentru tronul Moldovei o sumă nemaipomenită – peste 400 000 de galbeni”. Ambasadorul englez a fost principalul susţinător al numirii lui Aron Tiranul pe tronul Moldovei. În schimb, Aron a achitat datoriile consistente ale ambasadorului englez la Poartă.

Aron vodă avea nevoie de bani pentru a-și acoperi datoriile. Aceasta a impus noi impozite care apăsau greu poporul. Agenții fiscali au umplut țara, iar execuțiile pentru bani deveniră obișnuite. Drept urmare s-au răsculat orheienii şi sorocenii (1592). Aron vodă a înăbuşit răscoala, dar tronul a fost ocupat de un alt „domnitor cu ziua”, de un oarecare Alexandru cel Rău. Domnia lui Aron vodă care a comis numeroase abuzuri şi cruzimi a fost caracterizată de Miron Costin ca una tiranică, iar Dimitrie Cantemir l-a numit Aron Tiranul, nume cu care a și rămas în istorie.

Aron Vodă obţine de la Poartă continuarea domniei – pentru a agonisi bani, ca să achite datoriile. În a doua sa domnie a susţinut relaţii cu Transilvania, cu cazacii, cu Habsburgii în scopul de a se menţine la tron, ca mijloc de căpătuire, nu pentru a elibera Moldova. Aron a fost convins de Mihai Viteazul să se alăture alianței creștine împotriva otomanilor. La această "ligă sfîntă" în centrul căruia se afla împăratul german Rudolf al II-lea, aderase și principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mișcarea împotriva turcilor a început în aceeași zi și la Iași și la București, pe 13 noiembrie 1594. Cu toate că Aron Vodă făcea parte din coaliția anti-otomană și și-a îndeplinit sarcinile în acest sens, Sigismund Bathory neîncrezător, pune la cale un complot împotriva lui. În urma uneltirilor ardelenilor, hatmanul Ștefan Răzvan în aprilie 1595 l-a detronat pe Aron vodă, care a fost închis în Transilvania, apoi otrăvit.

Aron Vodă a fost, înhumat în vechea bisericuţă a Mitropoliei ortodoxe din Alba Iulia. În toamna anului 1600, sfîntul lăcaş mitropolitan a fost distrus de maghiari, inclusiv, mormîntul lui Aron Tiranul, fapt relatat de către Mihai Viteazul într-o scrisoare trimisă de el, la 3 februarie 1601, marelui duce al Toscanei. El precizează cu multă indignare în epistola sa, că „încă şi în biserica mea, pe care o clădisem mai înainte au intrat şi au dezgropat oasele lui Aron Vodă, care de atîta timp era înmormîntat şi ale altor boieri de-ai mei şi le-au zvîrlit afară. Aşa neomenie nu au făcut nici păgînii”.

Aron Vodă a ctitorit biserica unei mănăstiri de lîngă Iaşi, care astăzi îi poartă numele – Aroneanu, aceasta fiind, se pare, ultima ctitorie Muşatină cunoscută pînă azi; a făcut danii importante bisericii Sfîntul Nicolae din Șcheii Brașovului.

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1461 locuitori

Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Soroca și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.