"Bureachiţă" - supă de roşii cu pelmeni
Ingrediente:
- 1 l suc de roşii,
- 800 g apă,
- 4 cepe,
- 2 rădăcini de pătrunjel,
- 2 morcovi,
- sare,
- piper negru măcinat.
Pentru pelmeni: aluat - vezi reţeta „Colțunași cu brînză”;
Pentru umplutură:
- 400 g carne de porc,
- 2 cepi,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 2 linguri verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Sucul de roşii se amestecă cu apă, ceapa şi pătrunjelul se adaugă întregi, morcovul tăiat fidea. Se fierbe până legumele se înmoaie, apoi se adaugă sare şi piper. Când supa este gata, în ea se fierb colţunaşii. «Bureachiţa» se serveşte cu smîntînă.
Prepararea pelmenilor: Aluatul se întinde foaie de 1,5 mm grosime şi cu ajutorul unui pahar se taie cerculeţe, în care se pune umplutura, apoi se lipesc colţunaşii (câte 8-10 la o porţie).
Prepararea umpluturii: Carnea şi ceapa se dau prin maşina de tocat, se adaugă sare, piper, verdeaţă tocată, puţină apă şi se amestecă bine.
Preparat culinar pregătit la restaurantul „Kvint Palace”
bucătar-şef Bostănică Angela
or. Chișinău, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1590
- Populația:
- 640 locuitori
Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.