11 octombrie 2010, 16:10 views 77158

Zeamă de găină cu tăieţei de casă şi ciuperci

Ingrediente:

•    6 pahare apă,
•    ½ găină,
•    400 g ciuperci proaspete,
•    1 morcov,
•    ½ rădăcină pătrunjel,
•    1 ceapă,
•    2 linguri de unt,
•    2 pahare de borş acru sau un pic de sare de lămîie,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    2 linguri verdeaţă tăiată,
•    ½ pahar smîntînă.

Pentru tăieţei:
•    1 pahar făină de grâu,
•    2 ouă,
•    ½ pahar apă,
•    sare.
 
Mod de preparare:

Găina se pune în apă rece şi se fierbe pînă este gata, îndepărtîndu-se spuma şi grăsimea. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, în bulion se pun sarea şi legumele (tăiate de-a lungul şi rumenite  puţin în tigaie fără ulei). Găina fiartă se scoate şi se taie bucăţi, bulionul se strecoară. Morcovul şi pătrunjelul se taie fidea, apoi se prăjesc puţin la foc încet. Tăieţeii şi ciupercile se fierb separat. Ciupercile se taie fidea şi se prăjesc în unt. Bulionul de ciuperci se toarnă în zeama clocotindă, se adaugă legumele prăjite, se mai fierbe 10-15 minute. Apoi se adaugă ciupercile prăjite, tăieţeii şi se fierbe pînă este gata. Borşul acru fiert sau sarea de lămîie dizolvată se adaugă la sfîrşit. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, cimbru.

Prepararea tăieţeilor: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se frământă un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pînză pentru 20-30 minute, ca să se întindă mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce timp de 10-20 minute. Se taie fîşii cu lăţimea de 4-5 cm, care, la rândul lor, se taie de-a latul în şuviţe subţiri. Se pune în farfurii carnea de găină, se toarnă supa, se adaugă smîntînă, verdeaţă şi se serveşte.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Chateau Vartely”
bucatar-sef Berectari Dmitrii
mun. Orhei, str. Eliberarii, 170/B
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.