13 ianuarie 2011, 11:16 views 25321
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Bahmut și Veverița, Calarași

Колодец у трассы вблизи с. Бахмут зимой

Satul Bahmut se află la aproximativ 70 km de Chișinău, dacă e să mergi în direcţia orăşelului Ungheni şi la 20 de km de Călăraşi. La 1,5 km de sat se află gara feroviară cu acelaşi nume. Împrejurimile satului şi cele ale gării Bahmut (astăzi satul Pojorîta), sînt deosebit de pitoreşti, pentru că este împrejmuită de Codri. Între sat şi gara feroviară, la 3 km de şosea, în pădure se află satul Veveriţa. Specificul său constă în faptul, că el practic este construit în pădure. În sat încă în anii 60 ai secolulului al XX-lea exista o biserică veche, care începînd cu anii 50 a fost folosită ca depozit, dar avea încă acoperiş. În prezent din ea au rămas doar ruine. Începînd din anul 2000 a început construcţia mănăstirii.

Вид на село Бахмут со стороны заповедника

Deasupra satului Bahmut în partea stîngă a şoselei (cu faţa la Ungheni) se  întind rezervaţiile cu păduri, iar la aproximativ 7 km distanţă de vîrful dealului lîngă satul Rădenii Vechi, Ungheni se află rezervaţia ştiinţifică naturală „Plaiul fagului”, cu suprafaţa de mai mult de 5 mii de ha. Tot acolo e situat ocolul silvic Rădeni. După satul Bahmut şi în satul Veveriţa sînt la fel ocolurile sale silvice.

Aceste locuri prin anii 60-70 ai secolului al XX-lea au atras atenţia turiştilor ocazionali, ceea ce a făcut ca mai apoi să fie construite cîteva staţiuni turistice. Însă pădurea din rezervaţie este închisă pentru vizitator din partea stîngă a satului Bahmut în afară de cîteva sectoare. Pădurile din partea dreaptă a şoselei nu intră în componenţa rezervaţiei şi pot fi vizitate de toţi doritorii.

Дорога в с. Веверица, виден купол монастыря

În apropierea satului Bahmut se află iazul domnesc. Satul Bahmut este situat la graniţă cu raioanele Călăraşi şi Ungheni.

 Bahmut şi Veveriţa, Călăraşi - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
141 locuitori

Moleşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 16 km de orașul Glodeni şi la 191 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 141 de oameni. Satul Molești a fost întemeiat în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.