28 ianuarie 2011, 09:49 views 17085
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Decorul obiectelor împletite din foi de porumb şi varietatea lor

Glob din frunze de porumbDecorul pieselor se obţine pe diferite căi – prin însăşi structura împletirii, prin folosirea foilor de porumb vopsite în diferite infuzii de coloranţi naturali, prin aplicarea diferitor elemente decorative, care se coase pe obiectul împletit, prin garnisirea lui cu diferite detalii. Aplicarea elementelor decorative pot fi plasate în centrul obiectului sau asimetric.

Unul din cele mai răspîndite procedee de înfrumuseţare a obiectelor rămîne a fi îmbinarea diferitor tehnici de împletire: prin răsucire şi ajururi, obiectelor, prin folosirea pănuşilor de diferite nuanţe cromatice, obţinute din infuzii de diferite plante (din coji şi frunze de nuci verzi – nuanţa cafenie, din coji uscate de ceapă – nuanţa roşietică, din urzică – nuanţa verzuie ş.a.).

După gama cromatică şi varietăţile tehnologice arta împletitului din foi de porumb dă posibilitatea de a utiliza materia primă ieftină şi de a obţine obiecte de larg consum de înaltă ţinută estetică şi ecologică.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
3063 locuitori

Danu este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Danu, Camencuţa. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Glodeni și la 177 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3063 de oameni. Satul Danu a fost menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.