24 ianuarie 2013, 15:00 views 11287
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ordinul "Ştefan cel Mare"

Ordinul "Ştefan cel Mare"Ordinul "Ştefan cel Mare" este decoraţia militară supremă a Republicii Moldova. Ordinul "Ştefan cel Mare" se conferă:

  • pentru acte de eroism şi conducere iscusită a operaţiunilor militare;
  • pentru bărbăţie deosebită în timpul menţinerii ordinii publice, apărării drepturilor şi libertăţilor omului;
  • pentru vitejie şi spirit de sacrificiu în asigurarea securităţii statului, în îndeplinirea unor misiuni speciale;
  • pentru alte merite deosebite în apărarea libertăţii şi independenţei Republicii Moldova.

Ordinul "Ştefan cel Mare" se confecţionează din argint reprezentînd o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sînt intercalate raze în relief, din argint, la capetele cărora sînt fixate fianite. Razele ies de sub un cerc argintat, cu marginea în relief. În centrul cercului se află efigia în relief a lui Ştefan cel Mare. Fondul cercului este acoperit cu smalţ alb. Pe marginea lui este imprimată inscripţia în relief, poleită cu aur, "Ştefan cel Mare". Portretul în relief se brunează. Diametrul ordinului la extremităţile razelor este de 45 mm. Ordinul are pe revers un ştift cu filet şi piuliţă de strîngere pentru a fi prins de haină.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.