Seliştea Nouă este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1393 de oameni. Satul Seliștea Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Moldova este Valahia Mare
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#41 CalinRomania 14 May 2011 | 21:55 Read more -
#42 CalinRomania 14 May 2011 | 21:44 Draga Gebeleizis,aici ar fi foarte multe de spus.Faptul ca ne tragem si din romanii antici o spun cred TOTI cronicarii.Cei care au facut primele studii de istorie a poporului nostru.Acest lucru -romanitatea noastra o afirma Grigore Ureche,Miron Costin,Dimitrie Cantemir.Faptul ca Imperiul Roman a ajuns sa-si exercite influenta directa in Oltenia ,Banat si Ardeal este fara tagada.Nu ma indoiesc de faptul ca poate multe alte cuvinte din vocabularul limbii romane considerate de origine latina sunt de fapt de origine daco-getica.Dar la aceasta ora,daca vrem sa fim seriosi-nu putem afirma altfel.Legatura dintre limba Romana si limba Italiana este evidenta.Comparatii in acest sens le-a facut si Dimitrie Cantemir in "Descriptio Moldaviae".Si imi pot permite sa fac o astfel de afirmatie deoarece cunosc si limba italiana destul de bine-fiind in tara lui Dante de vreo 11 ani.
-
#43 CalinRomania 14 May 2011 | 21:36 Draga Spero spui foarte adevarat ca suntem acelasi neam-acelasi sange.Dar de certat in nici un caz nu ma cert si sper sa nu ma cert cu nimeni.Doar discutam prieteneste si dezbatem ideile pe care la avem legate de aceste subiecte. Cu drag,CalinRomania
-
#44 Spero 05 December 2011 | 18:26 # 23vados in primul rind suntem moldoveni sau basarabeni si nu moldovani,rominii si moldovenii suntem o natiune veche despartite de veacuri,avem o istorie asa de veche si incurcata,filtrata si falsificata ca nici noi nu ne dam seama cine suntem,ce limba vorbim.
Sa ne uitam in trecut.Eram acelasi popor,aceiasi natiune,aceiasi putere si acum ne certam ca niste copii mici.Suntem de nationalitate Moldoveni,dar avem frati in Romania,Transilvania,Muntenia,o parte din Ucraina,Singura problema e ca alte natiuni ne tin din scurt si ne obliga sa ne certam.Asa ca fratilor impacati-va si nu va certati ca suntem acelasi singe,acelasi neam -
#45 Gebeleizis 05 November 2011 | 0:12 este adevarat ca Miron Costin a facut aceste afirmatii. Dar apare intrebarea ce la facut sa spuna aceste lucruri? Nu trebuie de uitat ca M.Costin si-a facut studiile in Polonia unde era destul de influenta biserica catolica si in genere papalitatea, care vedea in Polonia o filiera importanta de promovare a propiriilor interese in Europa de Est. Aceasta influenta putea fi exercitata in special prin intermediul unor intelectuali in devenire. Respectiv Lucoarea venea doar de la Roma. Nu este exclus si faptul ca M.Costin a reprodus unele idei care erau raspindite in Transilvania in mediul populatiei autohtone care la acele timpurii era supusa exploatarii din partaea asa numitor paturi dominante a ungurilor&C. Autohtonii faceau o legatura cu romanii lui Traian pentru a demonstra caracterul nobil, ales a poporului autohton consierat la la acele timpuri de catre paturile dominante (vorbitori de o alta limba, adepti a catolicismului) un popor la miina a doua. -
#46 CalinRomania 05 October 2011 | 0:08 Read more -
#47 Gebeleizis 05 August 2011 | 23:33 Dupa cum demosnstreaza si autorii filmului Identitetaea pierduta http://www.moldovenii.md/news/view/section/1/id/102 numele de roman/Romania a fost o inventie nefericita a unui grup restrins de oameni de la mijlocul secolului ai XIX. Aceasta inventie a geneat atunci probleme si va genera probabil si in continuare. Acest lucru se discuta pe lar si in Romania www.dacia.org. -
#48 melnik 05 August 2011 | 23:17 Vados//Da daca bunelu ni-o zis ca-s moldovan si tata ni-o zis ca-s moldovan apu eu is moldovan.// - Există noţiuni ce nu se exclud reciproc. Un măr este în acelaşi timp şi măr şi fruct. Nu poţi să întrebi,mărul ce este măr sau fruct? El este şi una şi alta. Moldoveanul este şi moldovean şi român. Moldovean arată că este din Moldova (de pe ambele maluri ale Prutului), iar român arată că e de etnie românească. Toate academiile de ştiinţă din lume înafară de cea din Rusia nu recunosc etnia moldovenească. -
#49 Gebeleizis 05 August 2011 | 22:25 Eminescu nu a fost evreu, el a fost moldovean. Daca citesti opera lui Eminescu vezi ce atitudinea avea el avea fata de poporul evreiesc. Referitor la atitudinea lui eminescu fata de daci si continuitatea acestei civilizatii va recomand sa vizionati filmul Identitatea pierduta partea a 2 plasat pe http://www.moldovenii.md/news/view/section/1/id/111 Ce este interesant acest film a fost realizat de TVR1 de la Bucuresti. -
#50 vados 05 August 2011 | 19:22 Api asta sii problema pentru a fasi un roman trebu numai sa-i adusi carti din romania despre marea romanie si despre aseea cael nu-i moldovan da-i roman.Da na-i sa crezi da si la moi in moldova sint evrei, ucraineni care se socot moldoveni, ponimaes. Si daca ii si socot moldoveni ca buneii lor tot s-o nascut aici.Cum eu amu sa insep sa zic ci voi sinteti romani de atita ca eu am invatat din cartili romanesti ca moldovenii se trag din romani.Credema ca ei n-o sa treaca sa zici ci-s romani.Da daca bunelu ni-o zis ca-s moldovan si tata ni-o zis ca-s moldovan apu eu is moldovan. -
#51 melnik 05 August 2011 | 15:01 Pentru Vados. /Da Eminescu e evreu EMINOVICI si el imi spune suntem romani si punctum./ Un genetician francez scria: "pentru a face un francez nu avem nevoie de un spermatozoid cu drapel albastru-alb-roşu, e sufucient copilul să treacă prin şcoala franceză". Principalul criteriu de apartenenţă la o naţiune este conştiinţa naţională. Eminescu era conştient că este român şi asta era destul. Pentru cei care conştiinţa naţională le-a fost "spălată" sistematic, este clar că vor ajunge în pragul unei crize identitare. -
#52 CalinRomania 05 August 2011 | 4:03 Hai ca vad ca merge iar......dar tre sa merg la somn....pe maine! Cu drag,CalinRomania -
#53 CalinRomania 05 August 2011 | 4:02 Draga Vados,am trimis un mesaj la care am scris de mama -mama si .....nu doar ca nu l-a trimis ci si am pierdut tot ce am scris :((( -
#54 vados 05 July 2011 | 10:27 Cehii sint cehi si vorbesc ceha, slovacii sunt slovaci si vorbesc limba slovaca, da diferentele dintre limbi sunt forte mici. Si eu nu sint ortodox sint Baptist.Si cum crezi de ce Stefan cel Mare a fost ales? Da Eminescu e evreu EMINOVICI si el imi spune suntem romani si punctum. Da toti evreii si tiganii sunt romani? CalinRomania eu iti spun sincer vreau sa stiu ca este un popor infratit care ma spigina si cu care sa ne ajutam reciproc ca limba romana-moldoveneasca sa fie promovata, studiata. Dar cind vine cineva si-mi spune cine sunt si ca vorbesc aiurea si ca el stie mai bine de cit mama mea sau buneii cine sunt eu, imi vine si mai tare sa protestez, sa strig ca sunt mare si independent si singur imi decid soarta. -
#55 CalinRomania 05 July 2011 | 3:43 Read more -
#56 vados 05 June 2011 | 16:42 CalinRomania In strainatate nu era sirma ghimpata pentru hotare . In calitate de hotare se foloseau muntii si riurile. Intre Moldova si Transilvania sint munti. În partea astlal ta este riu. Amu inre R. Moldova si Romania este riu. Si repet 200 de ani. Eu gindesc diferit de romani ma intelegi sau nu? Am fost in excursii in Romania. NU-s eu roman. -
#57 admin 05 June 2011 | 15:15 BogdanVoievod1, vă rugăm să nu folosiţi cuvinte necenzurate şi definiţii umilitoare la adresa diferitor naţionalităţi, popoare şi grupuri. Citiţi cu anenţie regulile forumului. -
#58 MihaiP 05 June 2011 | 15:02 @cojoc: R. Moldova a aparut ca stat in 1991. Statalitatea Principatului Moldovei a fost transferata Romaniei prin unirea din 1859. Statul vostru are legatura cu Moldova medievala asa cum are legatura Republica Macedonia cu statul lui Filip al doilea si Alexandru cel Mare. -
#59 CalinRomania 05 June 2011 | 0:06 Draga cojoc,permite-mi sa-ti spun ca faci o mare confuzie intre perioada in care apare o limba-de fapt se transforma-si perioada in care apare o tara.Germania s-a nascut ca stat in 1871.Oare inainte de 1871 in acele zone nu se vorbea germana? Italia s-a nascut ca stat in 1861-oare inainte nu se vorbea italiana?.Draga cojoc,transformarea denumirii din tigan in rom a avut loc in mod artificial de prin 1970.Eu unul de cuvantul "rom" am auzit prima data prin 1992.Iar apoi draga cojoc,fi linistit ca si romanii peste 95% din ei nu iubesc tiganii,mai precis modul lor caracteristic de a fi.Iar apoi,draga cojoc,intre Prut si Carpati,TOTI Moldovenii se considera si romani.Si culmea este ca nici ei nu inteleg cum nu puteti sa va dati seama ca faceti parte din aceeasi familie cu ardelenii,cu muntenii,cu oltenii-prectic cu celelalte regiuni in care se vorbeste aceeasi limba-limba romana. Cu mult drag si respect pentru fratii de peste Prut,CalinRomania -
#60 cojoc 05 May 2011 | 22:23 cine imi spune, in ce an apare Moldova ca tara, si in ce an se formeaza romania, si de odata apare raspuns, la intrebarea cu limba! Parerea mea este ca MOLDOVA de la Colomiea si Hotin pina la Tighina si Craciuna (Carpati) este Tara Moldovenilor, dar Romania(Vallachia) este tara Romilor.ROM ania pentru ROM i.