20 iunie 2024, 03:25 views 17820

Nistreni, raionul Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populaţia:
8 locuitori

Nistreni este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.13 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.47 km. Satul Nistreni este situat la o distanţă de 45 km de oraşul Rezina şi la 101 km de Chișinău.

[în sus]Istoria localitații

Satul Nistreni a fost întemeiat în anii 60 ai secolului XX odată cu construirea lacului de acumulare de la Dubăsari. O parte a gospodăriilor locuitorilor satului Lalova au fost acoperite de ape, iar acestora li s-a repartizat pămînt între satele Lalova şi Lopatna. Noua localitate nu s-a dezvoltat însă, sătenii părăsind-o treptat. Recensămîntul din anul 2004 a fixat aici doar 8 locuitori, satul fiind pe cale de dispariție.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni, dintre care 50.00% - bărbaţi şi 50.00% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 100.00% - moldoveni.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.