Mergi spre compartimentul: Istoria
03 martie 2012, 15:05 Istoria views 4896
03 martie 2012, 15:05 Istoria views 4896

100 de ani de la scufundarea Titanicului. Cît de mare era aisbergul care a distrus „vaporul de nescufundat”

Aisbergul de care s-a lovit vaporul considerat „de nescufundat” avea în jur de 91 de metri lungime şi s-a topit la scurt timp după impact.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la scufundarea Titanicul, care a cauzat moartea a 1.523 de oameni, iar Yahoo.com pune lucrurile într-o altă perspectivă.

Aisbergul de care s-a lovit vaporul considerat "de nescufundat" avea în jur de 91 de metri lungime şi s-a topit la scurt timp după impact. Yahoo.com spune că acesta nu era nici pe departe unul dintre cele mai mari aisberguri din Oceanul Arctic.

În 1882, a fost observat un aisberg de 12,9 kilometri lungime, care cîntărea nouă miliarde de tone şi avea suficientă apă pentru a asigura fiecărui om de pe Pămînt cîte un litru pe zi, timp de patru ani.

Cel mai mare aisberg din lume, cu o suprafaţă egală cu cea a statului american Connecticut (14 400 km2), a fost observat în urmă cu cîţiva ani, mai notează sursa.

Anual se formează mii de aisberguri noi. Gheţarii au provocat 560 de accidente navale din 1810 încoace.

Poliţiile de coastă au încercat tot felul de variante pentru a împiedica ciocnirile vapoarelor cu aisberguri, printre care vopsirea sau dinamitarea gheţarilor. Totuşi, cea mai bună soluţie este ca aceştia să se topească pe cale naturală, notează Yahoo.com.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1586
Populația:
12667 locuitori

Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.