Go to section: History
03 march 2012, 15:05 History views 4899
03 march 2012, 15:05 History views 4899

100 de ani de la scufundarea Titanicului. Cît de mare era aisbergul care a distrus „vaporul de nescufundat”

Aisbergul de care s-a lovit vaporul considerat „de nescufundat” avea în jur de 91 de metri lungime şi s-a topit la scurt timp după impact.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la scufundarea Titanicul, care a cauzat moartea a 1.523 de oameni, iar Yahoo.com pune lucrurile într-o altă perspectivă.

Aisbergul de care s-a lovit vaporul considerat "de nescufundat" avea în jur de 91 de metri lungime şi s-a topit la scurt timp după impact. Yahoo.com spune că acesta nu era nici pe departe unul dintre cele mai mari aisberguri din Oceanul Arctic.

În 1882, a fost observat un aisberg de 12,9 kilometri lungime, care cîntărea nouă miliarde de tone şi avea suficientă apă pentru a asigura fiecărui om de pe Pămînt cîte un litru pe zi, timp de patru ani.

Cel mai mare aisberg din lume, cu o suprafaţă egală cu cea a statului american Connecticut (14 400 km2), a fost observat în urmă cu cîţiva ani, mai notează sursa.

Anual se formează mii de aisberguri noi. Gheţarii au provocat 560 de accidente navale din 1810 încoace.

Poliţiile de coastă au încercat tot felul de variante pentru a împiedica ciocnirile vapoarelor cu aisberguri, printre care vopsirea sau dinamitarea gheţarilor. Totuşi, cea mai bună soluţie este ca aceştia să se topească pe cale naturală, notează Yahoo.com.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
982 locuitori

Podgoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Podgoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 982 de oameni. Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.