Mergi spre compartimentul: Cultura
05 ianuarie 2016, 16:45 Cultura views 5717
Un festival de colinde a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
05 ianuarie 2016, 16:45 Cultura views 5717

Un festival de colinde a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Şaisprezece colective artistice din R. Moldova şi unul din România au participat la prima ediţie a Festivalului de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-L!", care s-a desfăşurat astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove şi instituţia-gazdă.

Solicitat de MOLDPRES, consilierul cultural al acestei Mitropolii, protoiereul Nicolae Ciobanu, unul dintre iniţiatorii festivalului a afirmat că manifestarea are drept scop de a promova colindele autentice.

„Am solicitat ca în cadrul programului să fie interpretate doar colindele care îl slăvesc pe Iisus Hristos, separat de alte obiceiuri și datini ale sărbătorilor de iarnă, care nu întotdeauna poartă un mesaj religios", a precizat protoiereul Nicolae Ciobanu.

Potrivit interpretei de muzică populară Zinaida Bolboceanu, Artistă a Poporului, membră a juriului, în satele noastre s-au păstrat mai multe colinde, care merită să fie cunoscute pe plan naţional. „Personal am interpretat colinde din diferite regiuni ale ţării, nu neapărat pe cele din cărţi sau ascultate la radio şi televiziune", a accentuat Zinaida Bolboceanu.

În recital au fost prezentate colinde inedite, interpretate de cunoscuţii cîntăreţi Suzana Popescu, Zinaida Bolboceanu, Dina Vrăjmaşu şi Tudor Ungureanu împreună cu formaţia „Ştefan Vodă".

Printre colectivele participante la eveniment au fost Ansamblul folcloric-model „Băştinaşii" de la Liceul Teoretic din Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, Ansamblul folcloric „Opincuţa" de la Şcoala de Arte pentru copii şi tineret din oraşul Cricova, Corul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din comuna Pepeni, Sîngerei, Corul bisericii „Sfîntul Nicolae" din comuna Mileştii Mici, Ialoveni, Ansamblul familial „Cezar şi Cecilia Işfan" cu cei nouă copii, din oraşul Timişoara, România ş.a.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-L!" va avea loc în anul viitor.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , religie , colinde

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.