Go to section: Culture
01 may 2016, 16:45 Culture views 5725
Un festival de colinde a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
01 may 2016, 16:45 Culture views 5725

Un festival de colinde a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Şaisprezece colective artistice din R. Moldova şi unul din România au participat la prima ediţie a Festivalului de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-L!", care s-a desfăşurat astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove şi instituţia-gazdă.

Solicitat de MOLDPRES, consilierul cultural al acestei Mitropolii, protoiereul Nicolae Ciobanu, unul dintre iniţiatorii festivalului a afirmat că manifestarea are drept scop de a promova colindele autentice.

„Am solicitat ca în cadrul programului să fie interpretate doar colindele care îl slăvesc pe Iisus Hristos, separat de alte obiceiuri și datini ale sărbătorilor de iarnă, care nu întotdeauna poartă un mesaj religios", a precizat protoiereul Nicolae Ciobanu.

Potrivit interpretei de muzică populară Zinaida Bolboceanu, Artistă a Poporului, membră a juriului, în satele noastre s-au păstrat mai multe colinde, care merită să fie cunoscute pe plan naţional. „Personal am interpretat colinde din diferite regiuni ale ţării, nu neapărat pe cele din cărţi sau ascultate la radio şi televiziune", a accentuat Zinaida Bolboceanu.

În recital au fost prezentate colinde inedite, interpretate de cunoscuţii cîntăreţi Suzana Popescu, Zinaida Bolboceanu, Dina Vrăjmaşu şi Tudor Ungureanu împreună cu formaţia „Ştefan Vodă".

Printre colectivele participante la eveniment au fost Ansamblul folcloric-model „Băştinaşii" de la Liceul Teoretic din Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, Ansamblul folcloric „Opincuţa" de la Şcoala de Arte pentru copii şi tineret din oraşul Cricova, Corul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din comuna Pepeni, Sîngerei, Corul bisericii „Sfîntul Nicolae" din comuna Mileştii Mici, Ialoveni, Ansamblul familial „Cezar şi Cecilia Işfan" cu cei nouă copii, din oraşul Timişoara, România ş.a.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-L!" va avea loc în anul viitor.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Festival , religie , colinde

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1914
Populația:
1369 locuitori

Vladimirovca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Slobozia și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Vladimirovca alcătuia 1369 de oameni în anul 2004. Satul Vladimirovca a fost înființat în anul 1914.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.