Mergi spre compartimentul: Cinematografia
12 aprilie 2016, 11:15 Cinematografia views 39856
Anatol Durbală: „Nu mă pot abţine să nu-mi spun bucuria de a-mi fi împlinit un vis”
12 aprilie 2016, 11:15 Cinematografia views 39856

Anatol Durbală: „Nu mă pot abţine să nu-mi spun bucuria de a-mi fi împlinit un vis”

Puțini știu că Anatol Durbală visa să producă filme încă din fragedă copilărie. Munca și talentul i-au deschis apoi calea către actorie, pentru ca la maturitate să realizeze un film inspirat din evenimentele tragice din 7 aprilie 2009. Ieri, actorul și-a văzut pe sticlă filmul la care a muncit preț de 4 ani și a resimțit poate cel mai plăcut sentiment din carieră.

„Astăzi pentru mine a fost o seară... magică. De la 6 ani visez să fac film şi azi mi-am văzut primul meu film Ce Lume Minunată / What a Wonderful World la televizor, la TVR Moldova. Înţeleg că par penibil, dar nu mă pot abţine să nu-mi spun aici bucuria de a-mi fi împlinit un vis. Pardon că v-am furat timp să citiţi asta. Mai vreau să adaug că după ce s-a terminat filmul, am primit un mesaj de la unul din tinerii care m-au consultat la crearea scenariului, un băiat care a trăit pe pielea lui o bună parte din grozăviile care se arată în film. Iată ce mi-a scris:

Maestre, vă mulţumesc încă odată, în numele tuturor tinerilor care au avut de suferit în noaptea de 7-8 aprilie 2009, pentru acest minunat film. L-am urmărit acum seara la TVR Moldova, recunosc că am retrăit din nou acele emoţii, la sfârşitul filmului îmi tremurau genunchii şi mi-au lăcrimat ochii, chiar dacă eram alături de soţia mea. Niciun alt material video, fie el şi original, nu mi-a trezit aceste retrăiri. Meritaţi toate aprecierile, este o capodoperă, chiar dacă e tristă, e reală şi care va ramâne în istorie, pentru că acum, la 7 ani deja, lumea a uitat de tot ce a fost... Încă odată aprecierile mele."

După aceste vorbe, sunt gata să ascult toate criticile din lume", a mărturisit artistul aseară.

Lungmetrajul „Ce lume minunată" este un film bazat pe fapte reale și reprezintă un omagiu adus tinerilor care au avut de suferit în timpul protestelor din 7-8 aprilie. Lungmetrajul de debut al actorului Anatol Durbală durează aproximativ 70 de minute, iar rolurile eroilor sunt jucate de Igor Babiac și Igor Caras-Romanov. Pelicula reprezintă povestea lui Petru, un tânăr basarabean care își face studiile peste hotarele țării și care se întoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști, cea din aprilie 2009. Producţia filmului începuse încă în 2011, iar în 2012 proiectul filmului a participat la „Producer's Workshop", Tbilisi, fiind calificat ca „Very Strong Story".

În aprilie 2015, filmul de produs de YOUBESC FILM și Sergiu Cumatrenco Jr. a obţinut un trofeu în cadrul concursului CROSSING EUROPE Audience Award – Best Fiction Film 2015, iar până la final de an, a fost premiat și în cadrul Festivalului de Film Independent din Massachusetts, Boston (SUA).

*Lungmetrajul conţine limbaj licenţios, scene de violenţă şi nuditate voalată, de aceea nu se recomandă persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani

A se viziona aici:

Producător – Sergiu Cumatrenco Jr.
Regizor și autor de scenariu – Anatol Durbală
Imagine – Ivan Grincenco
Coloana sonoră – Roman Bordei
Scenografie – Elena Proca-David
PETRU – Igor Babiac
MAIORUL – Igor Caras-Romanov

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

Anatol Durbală , Cinematografie , film

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
717 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Orhei şi la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 717 oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.