Go to section: Cinema
04 december 2016, 11:15 Cinema views 39855
Anatol Durbală: „Nu mă pot abţine să nu-mi spun bucuria de a-mi fi împlinit un vis”
04 december 2016, 11:15 Cinema views 39855

Anatol Durbală: „Nu mă pot abţine să nu-mi spun bucuria de a-mi fi împlinit un vis”

Puțini știu că Anatol Durbală visa să producă filme încă din fragedă copilărie. Munca și talentul i-au deschis apoi calea către actorie, pentru ca la maturitate să realizeze un film inspirat din evenimentele tragice din 7 aprilie 2009. Ieri, actorul și-a văzut pe sticlă filmul la care a muncit preț de 4 ani și a resimțit poate cel mai plăcut sentiment din carieră.

„Astăzi pentru mine a fost o seară... magică. De la 6 ani visez să fac film şi azi mi-am văzut primul meu film Ce Lume Minunată / What a Wonderful World la televizor, la TVR Moldova. Înţeleg că par penibil, dar nu mă pot abţine să nu-mi spun aici bucuria de a-mi fi împlinit un vis. Pardon că v-am furat timp să citiţi asta. Mai vreau să adaug că după ce s-a terminat filmul, am primit un mesaj de la unul din tinerii care m-au consultat la crearea scenariului, un băiat care a trăit pe pielea lui o bună parte din grozăviile care se arată în film. Iată ce mi-a scris:

Maestre, vă mulţumesc încă odată, în numele tuturor tinerilor care au avut de suferit în noaptea de 7-8 aprilie 2009, pentru acest minunat film. L-am urmărit acum seara la TVR Moldova, recunosc că am retrăit din nou acele emoţii, la sfârşitul filmului îmi tremurau genunchii şi mi-au lăcrimat ochii, chiar dacă eram alături de soţia mea. Niciun alt material video, fie el şi original, nu mi-a trezit aceste retrăiri. Meritaţi toate aprecierile, este o capodoperă, chiar dacă e tristă, e reală şi care va ramâne în istorie, pentru că acum, la 7 ani deja, lumea a uitat de tot ce a fost... Încă odată aprecierile mele."

După aceste vorbe, sunt gata să ascult toate criticile din lume", a mărturisit artistul aseară.

Lungmetrajul „Ce lume minunată" este un film bazat pe fapte reale și reprezintă un omagiu adus tinerilor care au avut de suferit în timpul protestelor din 7-8 aprilie. Lungmetrajul de debut al actorului Anatol Durbală durează aproximativ 70 de minute, iar rolurile eroilor sunt jucate de Igor Babiac și Igor Caras-Romanov. Pelicula reprezintă povestea lui Petru, un tânăr basarabean care își face studiile peste hotarele țării și care se întoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști, cea din aprilie 2009. Producţia filmului începuse încă în 2011, iar în 2012 proiectul filmului a participat la „Producer's Workshop", Tbilisi, fiind calificat ca „Very Strong Story".

În aprilie 2015, filmul de produs de YOUBESC FILM și Sergiu Cumatrenco Jr. a obţinut un trofeu în cadrul concursului CROSSING EUROPE Audience Award – Best Fiction Film 2015, iar până la final de an, a fost premiat și în cadrul Festivalului de Film Independent din Massachusetts, Boston (SUA).

*Lungmetrajul conţine limbaj licenţios, scene de violenţă şi nuditate voalată, de aceea nu se recomandă persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani

A se viziona aici:

Producător – Sergiu Cumatrenco Jr.
Regizor și autor de scenariu – Anatol Durbală
Imagine – Ivan Grincenco
Coloana sonoră – Roman Bordei
Scenografie – Elena Proca-David
PETRU – Igor Babiac
MAIORUL – Igor Caras-Romanov

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Source: ea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
667 locuitori

Otac este un sat şi comună din raionul Rezina. Otac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la o distanță de 28 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 667 de oameni. Satul Otac a fost întemeiat în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.