Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
27 martie 2016, 11:05 Sărbători şi obiceiuri views 8813
Romano-catolicii sărbătoresc Învierea Domnului
27 martie 2016, 11:05 Sărbători şi obiceiuri views 8813

Romano-catolicii sărbătoresc Învierea Domnului

Creştinii romano-catolici din întreaga lume sărbătoresc, duminică, 27 martie, Învierea Domnului. Diaconul Edgar Vulpe de la Episcopia Romano-Catolică de Chişinău a declarat pentru IPN că, în mare parte, tradiţiile, sentimentele şi motivaţia creştinilor catolici pentru Înviere sunt aceleaşi ca şi ale creştinilor ortodocşi.

Potrivit lui, sărbătoarea Învierii trebuie pregătită, în primul rând, sufleteşte pe parcursul unei perioade numite Postul Mare. „Noi, creştinii catolici, suntem chemaţi la un post fizic, pe care îl numim noi postul plăcerii, tuturor ambiţiilor, orgoliului – acelor elemente care, de fapt, slăbesc natura noastră spirituală şi în această perioadă de post suntem îndemnaţi să venim mai curaţi", a menţionat Edgar Vulpe.

Săptămâna care precede Paştile este numită Săptămâna Patimilor şi biserica romano-catolică propune în această perioadă anumite lecturi biblice cu ajutorul cărora oamenii contemplează asupra evenimentelor ce îl apropie pe Iisus Hristos de Golgota, locul unde El a fost răstignit. „Noi retrăim ultimele zile ale Mântuitorului înainte de a fi răstignit pe cruce. Apoi, suferinţele, patimile trec pentru că Învierea este cea mai mare sărbătoare pe care o retrăim pe deplin în noaptea de Paşti", a afirmat diaconul.

Liturghia de Paşti este cea mai lungă din tot anul şi începe, de regulă, la ora 20.00. O diferenţă este că romano-catolicii nu au Foc Haric adus de la Ierusalim. Episcopul aprinde lumânarea pascală pe care o binecuvântează şi împarte Lumină Sfântă credincioşilor. „Duminica de Paşti este o solemnitate mare. Dincolo de biserică, există obiceiul să ne adunăm în cadrul familiei, să ne vizităm părinţii. Avem aceeaşi pască, aceeaşi tradiţie de a binecuvânta mâncarea pascală, ouăle colorate", a menţionat Edgar Vulpe.

Anul curent, creştinii romano-catolici sărbătoresc Învierea Domnului cu şase săptămâni mai devreme decât creştinii ortodocşi, care vor prăznui Paştile pe 1 mai. Diaconul Edgar Vulpe a explicat că această diferenţă apare pentru că în Sfânta Scriptură nu este menţionată o dată exactă în care Iisus Hristos a fost răstignit şi când a înviat. Totodată, diferenţa se datorează şi faptului că în secolul 16, atunci când a avut loc trecerea la calendarul gregorian, unele biserici nu au acceptat acest lucru.

În Republica Moldova sunt peste 20 de mii de credincioşi romano-catolici.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Paste , Romano-catolici , religie , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2762 locuitori

Voinescu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Voinescu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Hîncești și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2762 de oameni. Satul Voinescu a fost menționat documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.