Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
26 aprilie 2022, 15:00 Paştele Blajinilor views 2967
Chişinăuienii au început să pregătească cimitirele pentru Paştele Blajinilor
Foto: chisinau.md
26 aprilie 2022, 15:00 Paştele Blajinilor views 2967

Chişinăuienii au început să pregătească cimitirele pentru Paştele Blajinilor

Cimitirul din strada Armenească are un loc aparte în istoria Chişinăului. Aici fiecare mormînt păstrează istorii care au modelat viaţa oraşului, transmite trm.md.

Pomenirea răposaţilor e o tradiţie dar în acelaşi timp - o datorie morală, spun oamenii.

„Venim de şase, şapte ori pe an. Ne străduim întotdeauna mormintele să fie în ordine. Asta e lege transmisă din părinţi, din bunei. Pentru Blajini, noi venim cu o lumînare, ouă roşii, ne scuzaţi, dar nu mai ţinem toate tradiţiile de care mai auzim";

„Am venit azi să facem puţin curat pentru duminică, pentru luni, ca să venim să-i pomenim, căci şi pe noi ne vor pomeni următorii care vor rămîne, asta e datoria”;

„Probabil fiecare om trebuie să simtă că a face curat, a păstra memoria celor plecaţi din viaţă, a ne aminti de ei, înseamnă a face curat şi în sufletele noastre”, au menţionat locuitorii capitalei.

După doi ani pandemici, anul acesta de Paştele Blajinilor, lumea se va putea aduna în cimitire duminică, 1 mai şi luni, 2 mai, fără vreo restricţie.

Sursa: www.trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2792 locuitori

Sculeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Blindești, Floreni, Gherman și Sculeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Ungheni și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2792 de oameni. Satul Sculeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.